Avloppsvatten hälls upp i en tillbringare från en dunk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Henriksdals reningsverk ska man mäta mängden knark i stockholmarnas avloppsvatten. I videon får du veta mer om hur det går till och vilka droger som mäts. Foto: Tommy Bergman/SVT

Knark i avloppsvattnet mäts – ska ge mer träffsäkra insatser

Publicerad

Stockholms stad ska kontrollera avloppsvattnet i olika delar av staden för att få veta hur stockholmarnas användande av knark ser ut.

– Vi vill ta reda på hur användandet av narkotika skiljer sig mellan socioekonomiskt svagare områden och rikare områden, och hur dopinganvändandet ser ut i staden, säger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Genom att mäta halten av droger som hamnar i stockholmarnas avloppsvatten hoppas staden få bättre koll på hur mycket – och vilka – droger som finns i omlopp.

– Tanken är att vi från staden ska kunna komma in med riktade, mer träffsäkra åtgärder i olika delar av staden, säger Alexander Ojanne och ger ett exempel.

– Om vi vet att ett visst preparat blivit populärt i ett område där det finns skolor så bör vi kanske gå ut med information om det både i klassrummen och till föräldrarna.

Här ska man mäta

Hur stora områdena är där man ska ta prover på avloppsvattnet varierar något.

– En mätpunkt har hela västra Södermalm som område, det finns en mätpunkt i Rågsved som tar en bit av Söderort, vi har en mätpunkt som tar Järvaområdet. Men vi går inte in och mäter på kvartersnivå utan det är ganska stora områden, säger Alexander Ojanne.

Resultatet av mätningen väntas vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.