En rad kommuner placerar sig bra i SKL:s olika jämförelser över trygghet och säkerhet. Knivsta har lägst andel personer som behövt sjukhusvård efter att ha skadat sig i en olycka – 6,6 per 1.000 invånare.
Räknat på ett annat sätt, med hänsyn till ålderssammansättning och andra faktorer som påverkar utfallet, ligger Katrineholm bäst till i landet.
Stor skillnad i landet
Om samma förhållanden hade gällt i landets alla kommuner som i Knivsta skulle drygt 43.000 färre personer behöva sjukhusvård på grund av en olycka, konstaterar SKL i sin rapport.
Omvänt, om landets alla kommuner hade lika många olyckor som i Sorsele – 26,8 per 1.000 invånare – skulle det ha inträffat 102.000 fler olyckor.
Knivsta och Sorsele behåller sin tät- respektive sistaplacering över olyckor från fjolårets SKL:rapport.
Minst bränder i Salem
När det gäller utryckningstider är räddningstjänsten i Malmö snabbast i landet med ett snitt på drygt sju minuter. Tranås har den snabbaste ambulansutryckningen med i snitt sju minuters väntetid.
Salem har minst antal utvecklade bränder per 1.000 invånare, medan Valdemarsvik toppar lista där man tagit hänsyn till byggnader i kommunen.
Habo, Götene och Karlsborg har lägst andel våldsbrott. Även med hänsyn till bland annat antal restauranger och hotell i kommunen – där risken för våldsbrott är större – finns Karlsborg och Götene med, tillsammans med Olofström.
Minst stölder i Botkyrka
Pajala har lägst andel stölder och tillgrepp, men med hänsyn till befolkningssammansättning, arbetslöshet och annat, toppar Botkyrka.
De tio kommuner där sammantaget få skador, brott och bränder inträffar är: Öckerö, Hammarö, Åtvidaberg, Knivsta, Habo, Lomma, Vellinge, Nykvarn, Söderköping och Kinda.
De tio kommuner som placerar sig högt vad gäller säkerhetsarbete – tillsyn, brottsförebyggande arbete och utryckningstider – är Katrineholm, Jönköping, Eskilstuna, Rättvik, Malmö, Säffle, Landskrona, Alingsås, Mjölby och Halmstad.