Knivsta tryggast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt tryggt och säkert att bo i Knivsta. Det visar en jämförelse mellan olika kommuner som Sveriges kommuner och Landsting gjort.

En rad kommuner placerar sig bra i SKL:s olika jämförelser över trygghet och säkerhet. Knivsta har lägst andel personer som behövt sjukhusvård efter att ha skadat sig i en olycka – 6,6 per 1.000 invånare.

Räknat på ett annat sätt, med hänsyn till ålderssammansättning och andra faktorer som påverkar utfallet, ligger Katrineholm bäst till i landet.

Stor skillnad i landet

Om samma förhållanden hade gällt i landets alla kommuner som i Knivsta skulle drygt 43.000 färre personer behöva sjukhusvård på grund av en olycka, konstaterar SKL i sin rapport.

Omvänt, om landets alla kommuner hade lika många olyckor som i Sorsele – 26,8 per 1.000 invånare – skulle det ha inträffat 102.000 fler olyckor.

Knivsta och Sorsele behåller sin tät- respektive sistaplacering över olyckor från fjolårets SKL:rapport.

Minst bränder i Salem

När det gäller utryckningstider är räddningstjänsten i Malmö snabbast i landet med ett snitt på drygt sju minuter. Tranås har den snabbaste ambulansutryckningen med i snitt sju minuters väntetid.

Salem har minst antal utvecklade bränder per 1.000 invånare, medan Valdemarsvik toppar lista där man tagit hänsyn till byggnader i kommunen.

Habo, Götene och Karlsborg har lägst andel våldsbrott. Även med hänsyn till bland annat antal restauranger och hotell i kommunen – där risken för våldsbrott är större – finns Karlsborg och Götene med, tillsammans med Olofström.

Minst stölder i Botkyrka

Pajala har lägst andel stölder och tillgrepp, men med hänsyn till befolkningssammansättning, arbetslöshet och annat, toppar Botkyrka.

De tio kommuner där sammantaget få skador, brott och bränder inträffar är: Öckerö, Hammarö, Åtvidaberg, Knivsta, Habo, Lomma, Vellinge, Nykvarn, Söderköping och Kinda.

De tio kommuner som placerar sig högt vad gäller säkerhetsarbete – tillsyn, brottsförebyggande arbete och utryckningstider – är Katrineholm, Jönköping, Eskilstuna, Rättvik, Malmö, Säffle, Landskrona, Alingsås, Mjölby och Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.