SVT har tidigare rapporterat om fallet kring tonårsflickan i Nynäshamns kommun, som försvunnit utomlands. Nyheten har väckt starka reaktioner och oppositionen har krävt socialnämndens ordförande Christina Sönnergrens (M) avgång.
Händelsen utreddes av en extern jurist som riktade hård kritik mot kommunens hantering av ärendet, och socialförvaltningen kontaktade även Sveriges kommuner och regioner för att rådfråga kring huruvida man skulle göra en polisanmälan. Man landade då i att det var upp till socialnämnden att ta det beslutet.
Nu har socialnämnden beslutat att utifrån det som framkommit i lex Sarah-utredningen uppdra åt förvaltningen att polisanmäla ordföranden i socialnämnden för misstankar om tjänstefel. Även en medarbetare på socialjouren som var aktuell i ärendet kommer anmälas.
– Det är väldigt beklagligt det som har hänt och vi vill utkräva ansvar. Att fatta beslut om polisanmälan är ju inte lätt att göra men det rättsliga måste ha sin gång även om det gäller en kompis eller kollega, säger Roland Junerud (S), 2:e vice ordförande i Socialnämnden som medverkade i beslutet.
Kan leda till timeout
SVT söker Christina Sönnergren, som även är kommunalråd, för en kommentar. Hon har tidigare varit ångerfull och sagt att beslut blev fel men att det togs i en stressad situation.
Kommunstyrelsens ordförande Marcus Svinhufvud (M) konstaterar att man vidtagit flera åtgärder för att undvika att något liknande händer igen. Bland annat ska politikerna i socialnämnden utbildas om hedersrelaterat våld.
– Det är viktigt att vi gör polisanmälan och det är också den rekommendation vi fått från SKR att göra.
Kan ordföranden fortsätta i sin roll?
– Vi kan inte ta ställning till det nu. Om anmälan leder till en förundersökning så kommer Christina ta en timeout.