LO: Allvarliga brister i arbetet mot ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av Stockholms läns kommuner har för dåliga rutiner när det kommer till att förhindra ekonomiska brott vid upphandlingar. Det leder till 50 miljarder kronor i förlorade skattepengar, enligt en ny rapport som LO presenterade på fredagen.

För fjärde året i rad har LO-distriktet i Stockholm gjort en undersökning om vilka rutiner kommunerna inom Stockholms län har för att förhindra ekonomisk brottslighet och skattefusk. I dag presenterades årets rapport som visar att det har skett få förbättringar sedan rapporten gavs ut förra året och LO vill nu se att fler kommuner prioriterar frågan om kontroll av upphandlingar.

– Ambitionshöjden ligger i grunden, att man faktiskt ser det som ett problem att pengar inte kommer till rätt saker. Och det är en politisk ambitionshöjning som vi tycker saknas. Kommunerna själva måste bygga upp system och rutiner så att man har en funktion. Det är en resursfråga såklart att kommuner har resurser för att kunna titta på vilka som lägger anbud, men framförallt följa upp dem, säger Stefan Hansson, chef över LO-distriktet i Stockholm.

Enligt undersökningen är det bara en kommun som har blivit godkänd. 12 kommuner har tveksamma rutiner och 9 kommuner har inte svarat. Tre kommuner, däribland Stockholms stad, har blivit underkända av LO.

Stockholms stad skriver i ett mejl till SVT att staden tar allvarligt på detta och håller nu på att arbeta fram ett nytt program för upphandling och inköp som kommer att fokusera ännu mer på dessa frågor än tidigare upphandlingspolicy.

Stora ekonomiska förluster

Enligt rapporten leder skattefusket till att Stockholms län varje år förlorar dryga 50 miljarder kronor. Pengar som egentligen ska gå till länets gemensamma kostnader.

– Dels är det jag som skattebetalare som drabbas när pengarna inte kommer till rätt saker. Det andra är att företag som vinner upphandlingar på låga anbud skapar en osund konkurrens när andra företag lägger seriösa anbud med seriösa kostnadsbilder. Och det tredje är att de som arbetar i en upphandlad verksamhet inte kan garanteras en schysst lön och trygg arbetsplatsen, säger Stefan Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.