Nyanlända får svenska kompisar

Uppdaterad
Publicerad

Det som började som en tanke hos två unga kvinnor på resa i Mellanöstern har nu lett till att över 100 nyanlända svenskar har fått inhemska kamrater.

Liisa Kiviloog från Stockholm och Farah Bedros från Syrien har parats ihop inom projektet kompis Sverige och fast de bara har känt varandra sedan i januari har de blivit vänner. Riktiga kompisar.

Liisa hjälper Farah att snabbare komma in i det svenska samhället, bland annat genom att Farah får någon att prata svenska med.

– Med tanke på att Farah höll sitt första längre samtal på svenska vid vårt första möte i januari har hon lärt sig otroligt mycket, säger Liisa.

Jag kan bara hålla med. Den svenska som Farah pratar håller mycket hög klass och hon använder ord som många infödda svenskar har svårt för.

Det första mötet

– Det var ett kort möte, men vi skrattade mycket och hade roligt. Jag var inte så bra på svenska då så vi fick prata svenska, engelska och ibland använda översättningsprogrammet på telefonen, säger Farah Bedros.

Liisa tycker det är viktigt att poängtera att det inte är en enkelriktad hjälp från inhemsk till nyanländ.

– Jag har fått en ny vän med helt andra erfarenheter än jag. Dessutom har jag fått en insikt om hur vårt samhälle fungerar för nyanlända och hur livet är i Syrien, säger hon.

Idén föddes på resa i Mellanöstern

Tanken att inhemska kompisar snabbt ska få in nyanlända i det svenska samhället fick Pegah Afsharian och Natassia Fry på en resa i Mellanöstern. Väl hemma sade de upp sig från sina arbeten för att börja arbeta ideellt med projektet. Botkyrka kommun nappade på idén och satsade pengar under en försöksperiod på sex månader. Målet var satt till 100 kompispar.

– Det har vi lyckats med med råge och nu är vi snart i land med samarbeten med ytterligare två kommuner i Stockholmstrakten, säger Pega Afsharian.

Flest kvinnor bland de inhemska

– Vår insats består i att matcha människor så att de fortsätter vara vänner även efter de slutar inom projektet. För att para ihop på bästa sätt tittar vi bland annat på utbildning och intressen. Sen gör vi uppföljningar lite senare för att se hur allt går, säger hon.

Bland den nyanlända är de flesta intresserade av att få en svensk kamrat men bland de inhemska utskiljer sig en viss grupp.

– Ja, det är främst kvinnor mellan 20 och 45 år som anmäler sig och idag känner vi att vill nå ut till fler etablerade män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.