Konflikten bakom våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Han kallar sig ”Kurdish fox”, eller ”Kurdiske räven”, på den krypterade meddelandetjänsten Encrochat.

Nu kopplas den dömde grovt kriminella 36-årige mannen till den senaste tidens skjutningar och sprängdåd i Stockholm. Anledningen, enligt SVT:s källor, är en strid med en 24-årig man om narkotikamarknaden i Sundsvall.

Från Turkiet, där han är medborgare och har sin hemvist, uppges den 36-årige man som går under namnet ”Kurdiske räven” styra delar av den svenska narkotikamarknaden, enligt polisens misstankar. Nu kopplas han, enligt SVT:s källor, till den våg av skjutningar och sprängningar som sköljt över Stockholm den senaste tiden.

Enligt uppgifter till SVT ska händelserna bottna i en konflikt där ”Kurdiske räven” har försökt utmana en 24-årig man som är ledare för ett kriminellt nätverk i södra Stockholm. Syftet, enligt SVT:s uppgifter, är att ta över narkotikamarknaden i Sundsvall, som i dag kontrolleras av 24-åringens nätverk.

Våldsvågen i Stockholm

Greps – och släpptes av oklar anledning

Skjut- och sprängdåden bedöms vara en följd av hämndaktioner grupperingarna emellan, vilka har eskalerat den senaste tiden.

Den 36-årige mannen har även kopplingar till Uppsala, där flera dåd har ägt rum.

Sprängningarna i Uppsala, samt skjutningarna mot en lägenhet i Husby, ska enligt polisen vara riktade mot släktingar till ”Kurdiske räven”. De sprängdåd som utfördes mot en restaurang på Nytorget i centrala Stockholm och senare även mot en kontorsfastighet i Kista, ska ha varit riktade mot släktingar till 24-åringen, enligt SVT Nyheters Källor.

Den 36-årige mannen är bland annat efterlyst för narkotikabrott och förberedelse till mord. Han greps våren 2022 i Turkiet men släpptes av okänd anledning. Han är begärd utlämnad, men då han blivit turkisk medborgare lämnar Turkiet inte ut honom.

Se SVT-dokumentären om efterlysta kriminella som lever i Turkiet – ”Gangsterparadiset”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet