Man fotografer konstverket Helgpappan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon följer vi med Filip Örn när han fotograferar den offentliga konsten i Upplands Väsby. Helgpappan är gjord av skulptören Jonas Högström. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Konstverk i Upplands Väsby blir digitala – för att du ska släppa mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Vad har ett älskat hårdrocksband gemensamt med en pappa som hämtat sin dotter på förskolan? I Upplands Väsby pågår just nu ett arbete för att göra konstvandringen mer spännande.

I Upplands Väsby kartläggs och fotograferas just nu all offentlig konst i utomhusmiljö. En inventering som ska bli till en interaktiv karta med all information om de enskilda konstverken.

Tanken är att konsten ska bli mer lättillgänglig för alla via webben, så att man ska kunna hitta till konsten, se vad konstnärerna heter och var konstverken finns.

– Vår förhoppning är att många ska skriva ut den digitala kartan och gå på en konstrunda här i kommunen framöver, säger stadsarkitekt Lena Nordelöw.

De äldsta från 50-talet

Det är ett femtiotal konstverk i offentliga utomhusmiljöer som kartläggs. Konstverken är både kommunalt och privat ägda och det äldsta är från 1958.

– Att inventera och skapa en heltäckande bild av existerande konst är ett steg, ett annat är kommunens pågående process med att forma en strategi kring hur framtidens konst i offentliga miljöer ska se ut, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.

Se några exempel på konstverken och hör berättelsen bakom dem i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.