Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem personer omkom när en bygghiss rasade i Sundbyberg den 11 december förra året. Foto: Magnus Lejhall/TT

Uteblivna kontroller bakom hissolyckan i Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

Skruvförband som skulle hålla ihop hissmastens sektioner saknades i den hiss som rasade mot marken i Sundbyberg förra året och där fem personer dog, skriver Statens haverikommission i sin slutrapport.

”Vid olyckan blev belastningen på masten större än vad konstruktionen kunde klara utan skruvförbanden. Mastsektionerna lossnade från varandra och hissen föll till marken från plan 9”, skriver kommissionen.

Slutsatsen är att de ”kontrollåtgärder som skulle fånga upp monteringsfel tillämpades inte och därför upptäcktes det inte att skruvförbanden saknades”.

Hissolyckan i Sundbyberg

Företaget gick i konkurs

Ett av bolagen vars personal arbetade på byggarbetsplatsen gick kort efter olyckan i konkurs. Två av företagets medarbetare var bland de som dog.

I slutrapporten uppger Statens haverikommission att berörda aktörer vidtagit ett antal åtgärder för att minska risken för liknande olyckor. Kommissionen lämnar också ett antal säkerhetsrekommendationer. Man föreslår bland annat att Arbetsmiljöverket ska se över kontrollsystemet för montage av bygghissar.

Olyckan inträffade 11 december förra året och har beskrivits som en av de värsta arbetsplatsolyckorna i modern tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Sundbyberg

Mer i ämnet