Salwan under en koranbänning i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salwan Momika under en koranbränning i Stockholm. Hör åklagaren Anna Hankkio om åtalet i videon. Foto: Fredrik Persson/TT

Koranbrännare åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Männen bakom koranbränningarna i Stockholmsområdet under sommaren 2023 åtalas nu för hets mot folkgrupp.

Salwan Momika och Salwan Najem gjorde sig kända för att bränna koraner, något som ledde till diplomatisk kris och försämrat säkerhetsläge i Sverige.

Nu åtalas de två för hets mot folkgrupp efter fyra koranbränningar Stockholm sommaren 2023.

Det rör sig om två tillfällen utanför moskén på Södermalm, samt en gång i Stockholms city och en i Rinkeby.

– De båda åtalas för att vid dessa fyra tillfällen ha fällt uttalanden och hanterat en koran på sätt som syftat till att uttrycka missaktning mot muslimer med anledning av deras trosbekännelse, säger senior åklagare Anna Hankkio som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Bevisningen består framför allt av videoinspelningar från händelserna.

– Det är min uppfattning att männens uttalanden och agerande faller in under bestämmelsen om hets mot folkgrupp, och det är viktigt att domstolen får pröva den här frågan.

Vad är skillnaden mellan att kritisera en religion och att kränka en folkgrupp?

– I det här fallet tycker jag det är ganska tydligt, för de uttalanden man gör riktar sig naturligtvis dels mot islam som religion, men det finns också ett ganska stort antal uttalanden under de här anförandena som faktiskt riktar sig mot muslimer som folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.