Kelda Stagg och arkeologen Anna-Maria Falck är två av totalt tolv kriminaltekniker som utbildas inom pilotprojektet.
– På andra håll i landet utbildas någon enstaka men det är unikt att det är så pass många som det är i Stockholm, berättar tillförordnad chef Tommy Vestergren.
Expert på förruttnelsen av kroppen
Framför allt har polisen varit intresserade av att få personer med olika bakgrunder inom naturvetenskapen, för att bredda kunskapen inom den egna styrkan. Kelda Stagg är expert på forensisk tafonomi, en kunskap om hur människokroppen bryts ner eller förruttnar i olika miljöer.
– Om kroppen legat där det är varmt och fuktigt som i en skog kan det se ut som att kroppen smälter. men i en torr och dragig miljö som på en vind torkar kroppen ut och den mumifieras, säger Kelda Stagg.
Men hur arbetar specialisterna på ett brottsplats? Se i videon.
Det här är forensik
• Forensisk vetenskap är ett sammanfattande begrepp för de vetenskapliga ämnen som används vid till exempel undersökning av spår som lämnats på en brottsplats.
• Oftast begränsas det till naturvetenskapliga, tekniska och medicinska ämnen – om exempelvis biologi/genetik, kemi, fysik, matematik/statistik, informationsteknik/bildanalys, rättskemi, rättsmedicin, rättsodontologi och rättspsykiatri.
• En kriminaltekniker letar efter och säkrar spår som dna, fingeravtryck, kläder, m.m vid brottsplatser.
Källa: NFC, Nationellt forensiskt centrum och Polisen