– Ena dagen sprättar man upp små förpackningar med narkotika, en annan är man på en byggarbetsplats där det hänt något med en lyftkran, berättar Tommy Vestergren om jobbet som kriminaltekniker. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Övertiden bland kriminaltekniker i Stockholm har ökat: ”Vi behöver fler”

Publicerad

Sedan 2017 har övertidstimmarna ökat med mer än 100 procent bland kriminalteknikerna i beredskap i Stockholms län. Nu pågår ett pilotprojekt inom polisens forensiska sektion, de som bland annat säkrar bevis och spår vid brottsplatser, för att utöka sin kriminaltekniska kunskap.

– Vi ser en betydligt större bredd med det här projektet, säger Tommy Vestergren, tillförordnad chef på forensiska sektionen i Stockholm.

Redan under första halvåret i år har övertidstimmarna för kriminaltekniker i beredskap i Stockholms län passerat helårssiffran för 2017. I fjol landade övertiden på över 5 000.

– Vi har ökat våra ambitioner för att vi ska bli bättre. Vi åker ut mer på skjutvapenvåld och våldtäkter och en del av ökningen kan också förklaras i att fler åker ut till brottsplatser på grund av utbildningar, säger Tommy Vestergren, tillförordnad chef på forensiska sektionen i Stockholm.

Hör mer om polisens satsning där personer med spetskompetens inom olika områden utbildas till kriminaltekniker. 

Så mycket övertid har rapporterats för Stockholm

• Övertidstimmarna har ökat varje år sedan 2017 – då var övertiden på drygt 2600 timmar.

• Året efter ökade övertiden 47 procent – totalt var det drygt 3800 timmar.

• Mellan 2019 och 2020 ökade övertiden med sju procent.

• Hittills i år är det drygt 2900 övertidstimmar inrapporterade. I fjol landade det på drygt 5300.

Statistiken är på antal övertidstimmar för kriminaltekniker som är i beredskap i Stockholms län – som blir inringda och får rycka ut till olika brottsplatser.

Källa: Polisregion Stockholm

De här är forensik

• Forensisk vetenskap är ett sammanfattande begrepp för de vetenskapliga ämnen som använts till exempel vid undersökning av spår som lämnats på brottsplats.

• Oftast begränsas det till naturvetenskapliga, tekniska och medicinska fält – om exempelvis biologi/genetik, kemi, fysik, matematik/statistik, informationsteknik/bildanalys, rättskemi, rättsmedicin, rättsodontologi och rättspsykiatri.

• En kriminaltekniker undersöker och forensiska spår – dna, fingeravtryck, kläder mm.

• Den kriminaltekniska utbildningen

Källa: NFC, Nationellt forensiskt centrum och Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.