Efter tusen år i Sigtunas lera är skeletten fortfarande välbevarade och under vikingatiden fanns en oro för gengångare. Hör arkeolog Johan Runer berätta mer om hur de stoppades. Foto: Uppdrag arkeologi

Unikt fynd på villatomt – tusen år gammalt skelett

Uppdaterad
Publicerad

Sju kristna gravar från vikingatiden har hittats i Sigtuna. Enligt arkeologerna dateras gravarna till slutet av 900-talet – från stadens äldsta tid. Men det är inte det enda som fascinerar arkeologerna.

– De är med stor sannolikhet den första generationen kristna, säger Johan Runer, arkeolog på Uppdrag arkeologi.

De över tusen år gamla gravarna upptäcktes i samband med en utgrävning inför ett villabygge.

– Det som är unikt är att flera är begravda i träkistor som är överbyggda med sten, den konstruktionen har vi inte sett i Sigtuna tidigare, säger Johan Runer, arkeolog på Uppdrag arkeologi.

I gravarna hittades åtta individer som fått med sig bland annat en kniv, ett bälte och en kam till den sista vilan. I en av gravarna låg dessutom två spädbarn som troligen dött i samband med förlossningen.

Hör arkeologen berätta mer om gravfynden i videon

Sigtuna museum får tillskott

För tusen år sedan placerades gravarna på en höjd intill det som en gång var en vik. Här fanns en eventuell hamn som kan ha varit viktig för Sigtunas utveckling. Nu hoppas arkeologerna få svar på varför Sigtuna bildades och kopplingen till Birka.

Föremålen kommer senare att placeras på Sigtuna museum.

SIGTUNA

Erik Segersäll anlade Sigtuna under 970-talet.

Staden blev senare säte för hans son, den förste kristne kungen Olof Skötkonung, som lät slå de första svenska mynten i Sigtuna.

Här finns lämningar från en förmodad kyrka som har daterats till sent 1000-tal.

Under 1070- och 1120-talen nämns Sigtuna som biskopssäte.

I dag bor 48 000 invånare i Sigtuna kommun.

Källa: Ortshistoria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.