För fjärde dygnet har Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge stabsläge efter återkommande problem med it-störningar.
– It -systemet har varit stabilt i över ett dygn så nu går vi sakta upp i drift, säger Catarina Thepper presstalesperson Karolinska Universitetsjukhus i Huddinge.
Störningar i it-systemet på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har gjort att det bland annat inte går att komma in i patientjournalerna. Sjukhuset har även tvingats flytta patienter till andra sjukhus.
Personalen skriver på papper
När sjukhuset kan lämna stabsläget är i nuläget oklart. Enligt sjukhuset behålls stabsläget för att följa att nätverket är stabilt. Vårdproduktionen går upp i drift samtidigt som man arbetar med backupprutiner.
– Personalen kommer att skriva på papper och använda sig av reservdatorer. Vi är nu bättre förberedda om felen skulle dyka upp igen, säger Catarina Thepper.
Mer personal
Det är fortfarande oklart vad störningarna beror på och felsökning pågår fortfarande. Störningarna i it- systemet gör att det är mer personal än vanligt som arbetar på sjukhuset.
– Det är ganska många medarbetare som har brutit sina ledigheter för att komma in och jobba, vilket har varit avgörande för att hålla nere väntetiderna, säger Torbjörn Söderström chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Vad är stabsläge?
Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.
Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.
Källa: Socialstyrelsen