Ebba Åkerman Foto: Privat

Ebba Åkermans idé födde integrationsprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mars har Ebba Åkerman matchat studenter från SFI i Botkyrka med svenskar för middagar ihop. Måltiderna skapar både vänskapsband och språkförbättringar.

Ebba Åkerman vikarierar som lärare på SFI. Vid mötena med de studerande märkte hon att det var svårt för nyanlända svenskar att öva på det svenska språket i vardagen. Och inte minst skapa ny kontakter med personer från Sverige. Därför skapade hon Invitationsdepartementet.

Vad är Invitationsdepartementet?

– Vår slogan är minnevärda måltider och nytt middagssällskap. Rent konkret är vi SFI-elever som går hem till någon som pratar flytande svenska.

En av många lösningar

Hur kom du på iden?

– Idén har funnits ett tag. För att förstå andra människor måste man träffas privat. Det finns idag inget naturligt sätt för invandrare att öva sig på språket. Visst finns olika språkkaféer, men svenskar umgås oftast via middagsbordet. Jag såg att det här kunde vara en av många lösningar på integrationsfrågan.

Hur går det till?

– Jag går runt i de klasser jag arbetar med i Botkyrka. Jag har med en lapp där man kan skriva upp om man vill bjuda eller bli bjuden på middag. Sen förklarar jag om projektet och att jag har vänner som vill bjuda på middag.

– Nu har jag en kalender där jag skriver upp middagarna. Problemet är att det bara finns i Stockholm. Jag har fått förfrågan från andra delar av Sverige men det blir svårt.

Nyfikna anmäler sig

Vilka kan vara med?

– Alla som pratar bra svenska kan vara med. Känner man att man kan förbättra någons svenska är man välkommen att höra av sig. Jag tror att det mest är nyfikna och gästvänliga personer som bjuder in på middag.

Brukar folk träffas mer än en middag?

– Vissa har bjudit tillbaka och andra har nöjt sig med en middag. Men självklart så får man gå på fler middagar. Det presenteras som en engångsföreteelse.

Hur har det gått än så länge?

– Det har gått över förväntan. I måndags exploderade det, så jag svarar bara på mejl hela tiden just nu. Men det är ett problem som jag gärna vill ha.

Pratar med alla värdar

Hur kan du vara säker på att det är välvilliga människor som anmäler sig?

– Jag kan inte vara säker på det, men hela projektet bygger på förtroende. Fram tills nu har det bara varit mina egna vänner som har bjudit hem SFI-elever, men nu när det kommer förfrågningar från andra människor så använder jag mig av Google och Facebook för att försäkra mig om att de verkligen finns. Sedan så ringer jag och pratar med dem, och får snabbt en känsla för om de verkligen vill detta och har goda intentioner.

– Jag är medveten om att vi tar en risk, men den risken ska inte få sätta stopp för det här projektet.

Absurt att projektet behövs

Har du något tips till de som vill bjuda hem invandrare på middag?

– Det är inte är något komplicerat. Börja med att småprata med människor från ett annat land och bjud sedan hem dem. Ta egna initiativ. Detta projekt kan verka helt absurt att det ens behövs. Det kanske är typiskt svenskt att någon måste samordna något sådant här.

Hur många middagar kommer det att bli?

– Jag har ordnat 31 middagar. Nu har jag 45 förfrågningar till den kommande helgen. Redan där har vi fördubblat. Jag har som mål att fixa 100 middagar, efter det har jag nog kommit på ett bra sätt att administrera det här på ett bättre sätt.

– Sist vill jag mana människor att fundera över vilken värld de vill leva i. Vi har ju alla ett ansvar för hur vårt samhälle ser ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.