Totalt smittades åtta personer av legionellabakterien och fyra avled. De första fallen inträffade under sommaren men smittkällan hittades först i oktober. En provtagning gjordes men ingen av de företag som sköter om kyltornet fick reda på att fyra personer avlidit av smittan, det skriver Mitti.
– Varken vi, ägaren eller driftentreprenören har haft vetskap om att personer har gått bort innan den här medierapporteringen. Vår senaste myndighetskontakt i ärendet var under hösten 2017, säger Ann Sonne, pressansvarig på Newsec.
Inga egenkontroller på sex månader
Men vem som bär ansvaret för att legionella bakterien har kunnat spridas via luften är oklart. Fastigheten ägs av Starwood Capital i USA, den förvaltas av Newsec och Hestia sköter driften. Ann Sonne, pressansvarig på Newsec säger till tidningen att man löpande gör egenkontroller och att man har förtroende för att bolaget sköter driften.
En rapport från Miljöförvaltningen visar att en provtagning skedde i oktober 2017, men innan dess hade ingen egenkontroll eller provtagning genomförts sedan mars 2017.
Legionella
Legionellabakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.
Det finns en risk att det blir en tillväxt av bakterien i vattensystem som vanliga vattenledningar, duschar, luftkonditioneringar och kyltorn, främst i temperaturen mellan 20 och 45 grader. Smittan sprids genom att man andas in små droppar av vattnet eller inandning av jord. Det smittar inte mellan människor.
De flesta smittas i bostaden i duschen men kyltorn står för de största utbrotten. Legionärssjuka yttrar sig som lunginflammation med feber, huvudvärk och muskelvärk.
Risken för legionella minskar genom att varmvattnet i kranen är minst 50 grader, i kyltorn används ofta biocider för att begränsa tillväxten av bakterierna.
Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)