Åtta personer smittades och behövde sjukvård. De smittade bodde i Kista men även i de intilliggande områdena Rinkeby, Tensta och Sollentuna, något som tidningen Mitt i avslöjade.
I augusti 2017 startade en omfattande utredning av landstingets smittskyddsenhet, miljöförvaltning och Folkhälsomyndigheten. Den konstaterade att det rörde sig om legionella. Fallen upptäcktes inom loppet av elva veckor men det dröjde sex veckor innan information gick ut till vården om att vara extra vaksam på smittan.
Främst äldre som insjuknade
– Det var sjukvården som uppmärksammade de här fallen. Det var först efter sex fall man började tänka på att det kan vara någon extern smittkälla. I det skedet gick vi ut till vården att vara extra uppmärksamma. I dagsläget ser vi inte att man kunde kunde ha förhindrat smittan med att ge ut information till allmänheten, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting till SVT.
Hade fler liv kunnat räddas ifall en varning till sjukvården kommit tidigare?
– Svårt att säga eftersom personerna som insjuknade hade en hög ålder och andra underliggande riskfaktorer. Det är väldigt olyckligt att det sker.
Fem av de åtta personer som blev sjuka var över 70 år. Två avled efter två veckor, medan det dröjde upp till tre månader för de andra två. De hade alla riskfaktorer som hög ålder eller var rökare, enligt landstinget.
Kyltorn orsakade smittan
Först i oktober hittades smittkällan, ett så kallat kyltorn där vatten används för att kyla till exempel serverhallar eller tryckerier.
Tornet har sedan dess sanerats.
– Vi önskar att det kommer bli tydliggjort vem som har ansvaret för att kartlägga kyltornen och var de är belägna. Och att kyltornen sköts på ett adekvat vis och att egenkontrollansvaret efterlevs, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting.
Legionella
Legionellabakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.
Det finns en risk att det blir en tillväxt av bakterien i vattensystem som vanliga vattenledningar, duschar, luftkonditioneringar och kyltorn, främst i temperaturen mellan 20 och 45 grader. Smittan sprids genom att man andas in små droppar av vattnet eller inandning av jord. Det smittar inte mellan människor.
De flesta smittas i bostaden i duschen men kyltorn står för de största utbrotten. Legionärssjuka yttrar sig som lunginflammation med feber, huvudvärk och muskelvärk.
Risken för legionella minskar genom att varmvattnet i kranen är minst 50 grader, i kyltorn används ofta biocider för att begränsa tillväxten av bakterierna.
Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)