• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bekräftat: Det var legionella på Vipängen

Uppdaterad
Publicerad

Förra fredagen slog vårdboendet Vipängen larm om ett misstänkt fall av legionella. Nu visar provsvar från Folkhälsomyndigheten att det fanns legionella i korttidsboendets vatten.

Legionella är en bakterie som kan orsaka sjukdomarna legionärsjuka och pontiacfeber. Bakterierna finns naturligt i jord, sjöar och vattendrag. De förökar sig snabbast vid en vattentemperatur omkring 35-40 grader och kan spridas genom distributionsnät för vatten.

Ingen fick duscha

I fredags vidtog boendet åtgärder för att stoppa spridningen av smittan. Under helgen fick ingen vårdtagare använda boendets duschar, då legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar genom ånga.

– Vi löste det med tvätt i handfat eller med tvättbalja och tvättlappar. Det var en säkerhetsåtgärd, säger Marja Hedin, avdelningschef för förebyggande och jour i Uppsala kommun.

LÄS MER: Misstänkt legionellasmitta på korttidsboende

Under helgen rådde intagningsstopp på boendet. Då spolades också alla vattenledningar och kranar, en åtgärd som kommer fortsätta varje dag i åtminstone en månad till.

– Med de åtgärder vi har vidtagit är smittrisken minimal, säger Marja Hedin.

Smittad har tillfrisknat

Efter åtgärderna pågår verksamheten på Vipängen utan några restriktioner. Den person som var smittad har nu tillfrisknat och uppges vara tillbaka på boendet. Ingen annan person ska ha blivit smittad av legionella.

Kommunen ska nu ta fram riktlinjer för hur man ska förebygga liknande fall samt hur man ska agera vid misstänkt eller bekräftad legionellasmitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.