Alla medlemmar över 16 år får rösta i kyrkovalet som hålls vart fjärde år. I Stockholms stift är cirka 824.000 personer röstberättigade men generellt är valdeltagandet lågt, förra året röstade bara cirka 13 procent av medlemmarna i Stockholm. Men på söndagen blev det köbildning vid vallokalen på Kungsholmen.
– Vid Kungsholmen är det lång kö in till vallokalen, jag har aldrig varit med om det i ett kyrkoval förut, säger SVT:s Stefan Bokström.
Det rapporterades om köer från många håll i länet. Så här såg det utanför en vallokal på Södermalm, där kön ringlades utanför och fortsatte hela vägen in till röstsedlarna:
LÄS MER: Köer på många håll för att rösta i kyrkovalet
Vid Hedvig Eleonora kyrka samlades flera för att rösta och gå på högmässan. En av valdeltagarna är Maria Stark.
–Jag tycker att det är en ypperlig chans att få vara med och påverka, säger hon.
Framförallt tycker hon att det är viktigt att kyrkorna i Stockholm tar emot alla.
– Jag tycker om det här med öppna kyrkor och att kyrkorna är till för alla. Allt som de gör inom kyrkan tycker jag är fantastiskt så man får inte stänga kyrkan på något vis, säger Maria Stark.
Politik i kyrkan
Om kyrkan ska vara politisk råder det olika meningar om.
– Jag tycker det är viktigt att ge sin röst även i kyrkovalet och jag tycker att kyrkan ska vara opolitisk, det är därför jag röstar, säger Gunilla Helmersson.
– Det är första gången jag röstar i kyrkovalet så jag röstar som jag gör i de vanliga riksdagsvalen, säger Magnus Niklasson.