Poliskommissarie Gunnar Appelgren. Foto: SVT

”Läget är extremt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året sköts 19 personer ihjäl i Stockholmsområdet. Nästan uteslutande handlar det om mord som har kopplingar till kriminella nätverk. Och i måndags sköts ytterligare en man ihjäl, på en pizzeria i Rinkeby.

– Läget är extremt allvarligt, säger kommissarien Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen i SVT:s kriminalprogram Veckans brott.

Enligt Stockholmspolisens kartläggning finns det 47 kriminella nätverk med ungefär 1 250 individer. Av dem är 27 lokala nätverk varav 14 är på norra sidan av Stockholm och 13 på södra. Totalt rör det sig om 600-700 personer i de lokala nätverken.

– Det finns i stort sett i varje stadsdel och förort, pojkar som blir kriminella. Men alla har inte våldsförmågan och uppfattningen att man kan skjuta ihjäl varandra för förhållandevis enkla kränkningar, säger Gunnar Appelgren, specialist på gängkriminalitet, i Veckans brott.

Dödsskjutningar i Rinkeby

Utreder ett 60-tal mord

Just nu håller Stockholmspolisen på och utreder 65 mord och 64 mordförsök, berättar Gunnar Appelgren.

– Vi har inte en chans i världen att ha de resurna vi skulle vilja ha när det gäller de här mordutredningarna. Vi är 120 våldsbrottsutredare, men förutom morden har vi 580 våldtäkter, utpressningar och människorov, säger Gunnar Appelgren.

Hur allvarligt är läget i Stockholm?

– Läget är extremt allvarligt. Det är oerhört allvarligt när man tittar på de grova våldsbrott som sker nu och att vi inte får stopp på skjutningarna, säger Gunnar Appelgren.

”Bästa vore om man kunde infiltrera dem”

Enligt kriminologen Leif GW Persson krävs flera olika polisiära åtgärder för att komma åt nätverken.

– Det kräver ett antal metoder som rör sig i marginalen av rättssäkerheten, och de är kolossalt resurskrävande. Om vi har tusen personer enbart i Stockholm och ett par tusen i övriga landet som man borde spana på – det finns inte en chans för polisen att hålla koll på ens ett mindretal av dem, säger Leif GW Persson i Veckans brott och fortsätter:

– Det här är ingen enkel uppgift. Det bästa vore naturligtvis om man kunde infiltrera de här grupperna men då har vi tagit ytterligare ett steg på gråskalan och då börjar det bli ganska svart omkring oss – att polisen anpassar sig efter den tillvaro som levs i de här grupperna för att komma åt dem inifrån.

Behöver hjälp

På sikt behöver polisen hjälp, menar kommisarien Gunnar Appelgren.

– Det är mycket rop på polisen och insatser som kameraövervakning, och det är viktigt ur ett kortsiktigt perspektiv. Men vi måste hitta förutsättningar för de här killarna och familjerna att få stöttning för att bygga upp någon form av social hållbarhet. Det är inte polisens uppgift, där måste andra kliva in, säger Gunnar Appelgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Rinkeby

Mer i ämnet