Landstinget rekonstruerar mödomshinnor – Dödshot driver kvinnor till operation

Uppdaterad
Publicerad

Det är främst unga kvinnor som lever under dödshot och som snart ska gifta sig som kommer till ungdomsmottagningarna för att få hjälp med en mödomshinneoperation för att de vill blöda på bröllopsnatten. Efter en utredning kan det bli aktuellt med operation.

-Det är ett väldigt litet ingrepp där man med några få stygn syr ihop nedre ingången till slidan, säger Karin Pettersson på Kvinnokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset till ABC.

På de flesta sjukhusen runt om i länet vill personalen inte prata om dessa operationer, eftersom ämnet är känsligt.

Men på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna medger man att man gör 5-6 mödomshinneoperationer om året.

-Är det här något man gör på alla sjukhus i länet?

-Ja det skulle jag tro, säger Karin Pettersson.

Den tjänstlediga kriminalinspektören Kickis Åhré Älgamo har på uppdrag av socialtjänsten genomfört en studie som bekräftar att flera vårdinrättningar genomför operationerna.

Av 49 tillfrågade i Stockholm, både offentliga och privata, genomför 11 mödomshinneingrepp.

-Det finns ett hysch hysch i frågan som antyder att det sker i större omfattning än vi vet om. Och att vi i praktiken accepterat att en del flickor lever i familjer som i praktiken tvingar dem till detta. Det är inte acceptabelt, säger Ulf Kristersson (m) socialborgarråd

Känner till ingreppen

Landstingsrådet Birgitta Rydberg säger sig känna till att ingreppen görs, men när hon får reda på att det sker även i landstingsfinansierade vårdinrättningar, säger hon:

-Det är klart att vi kommer att reagera för vi betalar för sjukvården men har inte för avsikt att betala den här typen av operationer. Det ska inte skattebetalarna finansiera, säger Birgitta Rydberg.

När vi filmar på Karolinska sjukhuset vill inte personalen visa sina ansikten eller låta sig intervjuas eftersom dödshotet är lika starkt mot dem som mot de unga kvinnorna.

Stark sekretess

Kvinnorna skrivs in med falska personnummer under stark sekretess och läkarna skriver inte under journalerna med sina namn.

-Vi har sagt att det ska föreligga ett dödshot mot kvinnan. Att kvinnan beskriver att det finns ett dödshot mot henne om hon inte genomgår det här ingreppet, säger Karin Pettersson på Kvinnokliniken.

Att helt och hållet förbjuda denna typ av operationer skulle dock inte lösa problemet, menar socialborgarrådet.

-Jag har talat med många läkare och att bara förbjuda det skulle vålla stora problem. med risk för medicinsk kvacksalveri, säger Ulf Kristersson till ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.