Lidingöbor om att koka sitt vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Det börjar väl bli lite på gränsen nu att hitta var källan ligger, säger Anna Bennetter boende på Lidingö. Foto: Ann Sehlin

Lidingöborna har kokat vatten i en vecka – och än är det inte över

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en vecka tillbaka har alla på Lidingö rekommenderats koka sitt dricksvatten. Detta efter att prover visat spår av så kallade koliforma bakterier.

– Vi har sett en liten förbättring av halterna genom vår preliminära provtagning, säger Michael Åkerholm, säkerhetschef i kommunen.

Runt om på ön pågår nu spolning av vattenförsörjningssystemet. För att rensa rören släpps nu rinnande vatten ut från ett flertal brandposter.

– Vi spolar hela systemet. Det går inte att säga om det är lokaliserat till något direkt område, säger Michael Åkerholm.

Kommunen har inte heller slå fast orsaken till bakterietillväxten. Det mest troliga är att vattenförbrukning varit mindre i semestertider och vatten blivit stående i ledningarna. Även sommarvärmen tros ha gynnat bakterierna.

Finns risk för spridning av fler bakterier

Lidingöborna rekommenderas att fortsätta koka sitt vatten som en försiktighetsåtgärd.

– Även om man inte blir sjuk av koliforma bakterier ser vi att förhållandena just nu är sådana att även andra bakterier skulle kunna frodas, säger han.

Analyser av tagna vattenprover pågår och nya prover skickas kontinuerligt till laboratorium. För att rekommendationen att koka dricksvattnet ska upphöra behöver provsvaren ligga under Livsmedelsverkets gränsvärde.

Rekommendation vid risk för bakterier i dricksvatten

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket.

Här kan du läsa Lidingö stads rekommendationer kring dricksvattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.