Forskning tyder på att svårt sjuka i covid-19 ofta har låga nivåer av D-vitamin, men det betyder inte nödvändigtvis att D-vitamin skulle skydda mot sjukdomen.
De senaste veckorna har apotekens försäljning av kosttillskott med just D-vitamin fått ett rejält uppsving. På Apoteket handlar det om en ökning på över 40 procent jämfört med samma period förra året, rapporterar TT.
Livsmedelsverket är positivt till kosttillskott om man har låga D-vitaminnivåer eller tillhör riskgrupp, men varnar för överkonsumtion. Ser mer i klippet.
Oklart hur vanligt D-vitaminbrist är
Ett problem i diskussionerna om D-vitamin är att det finns få studier kring hur vanligt låga D-vitaminnivåer är bland den svenska befolkningen.
I Livsmedelsverkets senaste stora stora undersökning av svenskarnas matvanor, Riksmaten från 2011, rapporterade 1 800 svenskar mellan 18-80 år in vad de åt. Hos en undergrupp av deltagarna mättes även nivåerna av D-vitamin i blodet. Mätningarna visade att omkring 20 procent av deltagarna hade en D-vitaminstatus under Livsmedelsverkets gräns för optimal nivå, 50 nanomol per liter blod.
Blodproven togs emellertid på sommarhalvåret och det är möjligt att en högre andel ligger under gränsvärdet under vinterhalvåret, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets råd om D-vitamintillskott
- Barn under 2 år: 10 mikrogram
- Personer som inte äter fisk och/eller berikade livsmedel: 10 mikrogram
- Personer som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren: 10 mikrogram
- Personer som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel: 20 mikrogram
- Äldre över 75 år: 20 mikrogram
Källa: Livsmedelsverket