Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden Foto: Liberalerna

Lotta Edholm (L): ”Ett slag i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L) menar att det krävs mer för att stoppa religiösa friskolor. Att inte tillåta nyetablerade skolor blir bara ett slag i luften.

– Tyvärr tror jag att Burells initiativ riskerar att få väldigt små effekter i verkligheten, säger hon.

Lotta Edholm (L) har förståelse för att skolborgarråd Olle Burell (S) nu väljer att stoppa uthyrningen av skollokaler i Stockholms stad till religiösa friskolor. Anledningen är att skolorna, enligt Olle Burell, sorterar och separerar barn.

Hon påpekar dock att regeringen borde ha gjort mer för att stoppa nyetableringen av religiösa friskolor eller skärpt möjligheterna att stänga skolor som inte följer lagstiftningen.

Ett slag i luften

– Man ska dock komma ihåg att de flesta religiösa friskolor inte är registrerade som skola med konfessionell inriktning utan som vanliga friskolor. I brist på att regeringen agerar för en tillräckligt skarp skollagstiftning riskerar Olle Burells initiativ tyvärr att bli ett slag i luften, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden.

Hon fortsätter:

– För att de skolor som inte ställer upp på jämställdhet och frihet från religiösa inslag i undervisningen ska kunna stängas behöver vi skärpa lagen. Jag anser att det är dags att sätta stopp för nya religiösa friskolor och kraftigt stärka möjligheterna att stänga skolor som inte håller måttet, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.