Elin Hilme Klint och Anders Nilsson är bibliotekarier på Hässelby Villastads bibliotek. Foto: Karin Wesslén/TT

Lugnet återvände till bibliotek i Hässelby

Publicerad

På biblioteket i Hässelby villastad var det under en period så stökigt att man tvingade stänga verksamheten. Efter omfattande arbete har nu lugnet återvänt till biblioteket – även om enstaka personer ibland kan skapa oro hos övriga besökare.

En ny rapport från fackförbundet Dik (dokumentation, information och kultur) visar att situationen med stök och bråk på bibliotek har förvärrats sedan deras senaste rapport för fyra år sen.

”Man fick inte lugnt i lokalen”

På Hässelby villastads bibliotek i nordvästra Stockholm var problemet som störst för några år sedan. Stök från ett fåtal ungdomar ledde då till att biblioteket stängde under några månader.

– Det kunde bli bråk mellan ungdomarna, och framför allt lyssnade de inte på personalen. Man fick inte lugnt i lokalen helt enkelt, säger bibliotekarien Anders Nilsson, som började arbeta på biblioteket just då verksamheten återupptogs.

Personalen möblerade bland annat om för att undvika att grupperingar skulle kunna bildas och ändrade så att lösa stolar inte kunde flyttas.

– Vi har också dragit i gång fler aktiviteter, för att få in fler vuxna hit. Det har nog hjälpt, säger Anders Nilsson.

Vill inte porta

Politiskt har frågan väckts om att utestänga ordningsstörande personer från bibliotek. Det tycker varken Anders Nilsson eller hans kollega Elin Hilme Klint är en bra idé.

– Biblioteken är en av få öppna platser som finns kvar i samhället, jag tycker att det är viktigt att alla ska få vara här. Men man måste förhålla sig till sunt förnuft och trivsel, säger hon.

Det senaste året har det varit väldigt lugnt på biblioteket i Hässelby, men då och då kan det fortfarande uppstå stökiga situationer. Värst är när det påverkar intrycket av den övriga verksamheten, säger Elin Hilme Klint.

– Det är verkligen tråkigt att andra kan bli rädda för att komma hit, när vi i grund och botten har en väldigt bra verksamhet.

Fakta: Diks rapport

Dik är ett partipolitiskt obundet fackförbund för alla som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. Det har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet.

Vartannat år undersöker Dik social oro, hot och våld på biblioteken i Sverige. Den här undersökningen är förbundets tredje och speglar utvecklingen de två senaste åren, 2017–2019.

Årets rapport går under titeln ”Samhället drar sig tillbaka” och visar bland annat att arbetsmiljön har försämrats på biblioteken.

Underlaget till undersökningen är en enkät som har skickats ut till Diks medlemmar. Totalt har 1 618 medlemmar inom biblioteksområdet svarat, svarsfrekvensen var 34 procent.

Källa: Dik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.