Foto: TT

Stamcellsstudien som räddade liv stoppades av maktkamp

Uppdaterad
Publicerad

Den nya skandalen på Karolinska handlar om mer än otydliga regler och etiska dilemman. I botten finns en gammal konflikt mellan olika avdelningar. En maktkamp som enligt vissa handlar om patienter, pengar och prestige.

Forskningsstudien på Karolinska i Huddinge som räddat livet på svårt sjuka patienter med hjälp av stamceller från moderkaka har tillsvidare stoppats då den uppges sakna nödvändiga tillstånd.  

Vår rapportering om hur professor Olle Ringdéns experimentella behandlingar räddat livet på svårt sjuka, utan alla nödvändiga tillstånd, väcker frågor. 

Moderkaksceller på Karolinska

Det visar sig att visselblåsaren Katarina Le Blanc som slog larm om sin forne lärare, Olle Ringdén, konkurrerar inom samma område. I början av 2000-talet arbetade de tillsammans, sedan uppstod en konflikt och de gick skilda vägar där Olle fortsatte på ett nytt spår med moderkaksceller. Sedan dess har grupperna ställts mot varandra. Idag har båda stoppats eftersom de uppges sakna tillstånd för sina studier.

Professor: ”En maktkamp”

– Det finns en mobbingkultur. Det är därför som Macchiarini-ärendet har kunnat ske och att man försöker sopa det under mattan. Det är bara toppen av isberget. Man vill ge enormt mycket pengar till få forskare och de identifierar då vilka man ska satsa på. Alla andra försöker man förtrycka. Det här är inte bra för svenska universitet, säger Olle Ringdén.

Professor Outi Hovatta är en av landets främsta stamcellsforskare. Under sina 18 år på Karolinska har hon följt konflikten med egna ögon: 

– Jag är bara väldigt förvånad att en av Ringdéns före detta lärlingar attackerade honom. Det är en maktkamp mellan en gammal pionjärprofessor och hans forskarstudenter, som vill få all makt nu istället för honom. Den första pionjären var otvivelaktigt Olle Ringdén. Katarina (Le Blanc, reds anm.) gjorde ett väldigt bra jobb, men hon lärde sig från Olle Ringdén, säger Outi Hovatta.

Men Katarina Le Blanc håller inte med utan för henne handlar det om brister i forskningsrutiner.

Finns det fog för att det faktiskt kan finnas interna konflikter?

– På alla arbetsplatser kan det finnas interna konflikter, men det här är ju inte en konflikt, det här är avsaknad av djurdata, säkerhetsdata och regulatoriska tillstånd, säger professorn Katarina Le Blanc.

Medarbetare berättar – men inte i tv

Många som SVT Stockholm har talat med beskriver maktkampen, men frågan är känslig och få vågar ställa upp i tv:

”Det hon anklagar motståndarna för har hon själv gjort – det liknar en riktig såpopera som dragits igång”.

”Ledningen på Karolinska stoppar den fria forskningen genom att avsätta chefer med avvikande uppfattning”. 

”För mig är det en gåta att ledningen tar parti för EN part i en intressekonflikt. Det rimliga vore öppen diskussion och jämförande studier”.

”Vi som jobbar närmast patienterna tycker att det är förskräckligt att en maktstrid får förstöra deras möjligheter att överleva”. 

”En elitkultur”

– Det är ju tyvärr en elitkultur där man prioriterar det som publiceras i så kallade ”fina tidningar”. Den här mer jordnära patientnära forskningen, den är man inte så intresserad av, säger Olle Ringdén.

Vad får det för konsekvenser?

– Det är ju inte som man säger; att patienten är i fokus, utan man är mer intresserad av ära och berömmelse, och att få Nobelpris och så vidare, säger han.

SVT Stockholm har varit i kontakt med Katarina Le Blanc som inte har några ytterligare kommentarer. Karolinska sjukhuset i Huddinge avstår från kommentarer. SVT Stockholm har även sökt Karolinska institutets ledning, men inte lyckats nå dem för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet