En 37-årig man polisanmäldes i april 2015 för att ha misshandlat sin hustru och ska enligt åtalet ha knuffat in henne i möbler, slagit henne i ansiktet, dragit i hennes hår och satt sig grensle över henne och tryckt en högklackad sko i hennes ansikte.
I domen som SVT Nyheter har tagit del av, kom den 19 februari friades mannen för misshandel i Solna tingsrätt av en oenig rätt. I domskälen framför rätten en rad påståenden om att kvinnans berättelse inte är tillförlitlig. Rätten menar att faktumet att kvinnan gick till polisen i stället för till mannens släktingar minskar hennes trovärdighet och skriver: ”Det normala i 'dessa kretsar' är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen.”
”Mannen har en god familj, till skillnad från hennes”
Rätten skriver vidare att mannens ”familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.
Dessutom resonerar rätten kring att ”det inte är ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av skyddat boende för att få en lägenhet”.
Två nämndemän, båda centerpartister i Solna respektive Sundbyberg, ville fria mannen medan en moderat nämndeman tillsammans med rådmannen Lena Klintefall ville fälla mannen. Det är diametralt olika sidor som presenteras i domen. I en så kallad skiljaktig mening skriver de som ville döma mannen för misshandel att de anser att kvinnans berättelse är detaljerad, sammanhängande och utan motsägelser.
Lagmannen Lena Klintefall skriver ”vår slutsats är att åklagaren har presenterat en utredning som är så stark att den i sig är tillräcklig för att beviskravet ställt utom rimligt tivel ska vara uppfyllt”.
”Olyckliga formuleringar”
Efter att domen kritiserats rejält under helgen agerar nu lagmannen i Solna tingsrätt, Lena Egelin. Hon uppger för SVT Nyheter att hon har startat ett ärende kring fallet och har kallat till sig nämndemännen och ska träffa dem på torsdag.
– Jag vill höra vad de har att säga, säger Egelin till SVT Nyheter.
Till Aftonbladet vidareutvecklar hon:
– Efter det gör vi en bedömning om deras lämplighet och om de uppträtt på ett sådant sätt att de inte ska vara nämndemän, säger Egelin till Aftonbladet.
Hon menar att det främst är uttalandet om att mannen är från ”en god familj” och att kvinnan inte är det, som gör att hon kallat till sig nämndemännen.
– Det har jag väldigt svårt att se som ett sakligt argument. Formuleringarna känns väldigt olyckliga. Mycket olyckliga, säger Lena Egelin.
Uteslutningsärende startat
Den ena nämndemännen har för flera år sedan uttalat sig i SVT om att införa muslimsk särlagsstiftning, att svenska lagar ska anpassas till muslimer, till exempel i skilsmässofrågor. Centerpartiet har meddelat att de har startat ett uteslutningsärende gällande båda nämndemännen.
SVT Nyheter har sökt båda nämndemännen.