Det var när hon fick höra om det första dödsfallet av covid-19 i Rinkeby som Amran Mohamed beslutade sig för att hålla sin dotter hemma från förskolan en period.
– I och med att jag är föräldraledig så har det funkat. Jag är orolig eftersom man inte riktigt vet hur smittan fungerar. Och alla kanske inte tar sitt eget ansvar och lämnar barn trots att det är sjuka.
När SVT träffar Amran Mohamed har hon haft dottern på förskolan i några dagar, men planerar att ta hem henne igen.
Hur går det i vardagen då?
– Man får vara lite mer ute och vara lite mer pedagogisk.
Skolborgarrådet: ”Har gjort en rad insatser”
Stockholms stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att den höga frånvaron är problematisk på sikt då förskolan är viktig för barns utveckling. Liksom de föräldrar SVT har pratat med, tror hon att det är det förhållandevis höga antalet smittade av covid-19 i Rinkeby-Kista som får föräldrar att hålla sina barn hemma.
– Vi har gjort en rad insatser med skärpta rutiner för förskolan. Nu pågår ett omfattande arbete på förvaltningen att ringa föräldrar som har frånvarande barn för att få barnen att komma tillbaka. Och vi ser att allt fler barn börjar komma tillbaka till förskolan, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.
Den 14 april infördes nya rutiner på förskolorna med så mycket tid som möjligt utomhus, skärpta krav på hygien och städning, samt hämtning och lämning utomhus.
Andel frånvarande barn i kommunala förskolor, 24 april
Bromma: 33 procent
Enskede-Årsta-Vantör: 38 procent
Farsta: 30 procent
Hägersten-Liljeholmen: 39 procent
Hässelby-Vällingby: 40 procent
Kungsholmen: 30 procent
Norrmalm: 24 procent
Rinkeby-Kista: 59 procent
Skarpnäck: cirka 15 procent
Skärholmen: 54 procent
Spånga-Tensta: 39 procent
Södermalm: inget svar
Älvsjö: 30 procent
Östermalm: omkring 30 procent
Källor: Stockholms stadsdelsförvaltningar