Tre gravar från järnåldern vid Stora skuggan på Djurgården har hittats utgrävda.
”Misstänkt missbruk av metalldetektor” lyder brottsrubriceringen. Länsstyrelsen har överlämnat ärendet till åklagare.
Ny typ av brottslighet
– Groparna är över en meter stora så det är betydande ingrepp, konstaterar Carina Överklint Berg, antikvarie på länsstyrelsen.
Grävandet i järnåldersgravarna på Djurgården visar att även Stockholm nu drabbats av en typ av brottslighet som hittills mest förekommit på Öland och Gotland.
– Det är helt förbjudet att bruka metalldetektorer på fornminnen. Det här är ett brott mot kulturminneslagen, konstaterarGöran Wertwein, arkeolog på länsstyrelsen.
Illegal marknad
– Det finns en illegal marknad för fornminnen både i Sverige och utomlands. Den som kan sälja föremål i ädelmetall från vikingatiden har förstås en marknad.
– Men det är vårt kulturarv som förskingras, säger Göran Wertwein.
Det var förmodligen i somras som någon plundrade gravarna på Djurgården.
Helt gravfält förstört
Men länet har förlorat fler fornminnen. Nu i höst har ett helt gravfält totalförstörts vid Taxinge slott. Minst sjuttio järnåldersgravar har vandaliserats av skogsmaskiner.
– Det värsta vi har sett, säger Göran Wertwein. Jag trodde inte det var sant när jag kom hit.
Gravfältet med en rad högar längs med en ås räknades som ett av de finaste i denna delen av mälardalen. Skogsmaskinerna har kört fram och tillbaka rakt över samtliga högar och lämnat halvmeterdjupa hjulspår efter sig.
Informationen borta
– Det här är högreståndsgravar som berättade om hur människor levde, hur bygden utvecklades, vad som hände dem som bodde här. Nu är mycket av informationen borta, konstaterar Göran Wertwein.
Även detta ärende är överlämnat till åklagare.