Foto: Maja Suslin/TT

Tre åtalas för att ha organiserat flyktingsmuggling från Italien

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer misstänks för att ha försökt smuggla in minst 170 flyktingar till Sverige i husbilar och minibussar. Verksamheten ska ha haft sitt säte i Stockholm. Idag väcktes åtal mot samtliga.

Totalt rör det sig om cirka 170 personer som på olika sätt ska ha transporterats genom Europa under perioden augusti till november 2014. De tre männen som står åtalade för grov organisering av människosmuggling bodde under tiden i södra Stockholm.

– De här personerna är bosatta i Stockholm och har till viss mån planlagt och organiserat det hela därifrån, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Främst syrisk härkomst

De åtalade misstänks ligga bakom en verksamhet som smugglat flyktingar från norra Italien till bland annat Stockholms län, med syftet att underlätta för flyktingarna att illegalt ta sig in i Sverige.

– Vi hoppas nu kunna lagföra organisatörerna bakom resorna, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Främst handlar det om personer med syrisk härkomst som har smugglats från norra Italien till Sverige.

Utredning tagit lång tid

Människosmugglingen ska ha skett under perioden augusti till november 2014.

Varför har utredningen tagit så lång tid?

– Vi gjorde ett tillslag i ärendet i mitten av mars 2015. När vi gjorde det visade det sig att en av personerna som numera är åtalad befann sig utomlands. Personen kom tillbaka för ganska exakt ett år sedan. Det gjorde att det försenade vår utredning, säger Isabelle Bjursten.

Information i mobiler och datorer

Utredningen har dessutom varit ett ”pusselarbete”.

– Vid tillslaget hittade vi mängder av information i mobiler och datorer. Det har tagit lång tid att analysera. Det har varit ett riktigt pusselarbete att se hur allt hänger ihop, tillägger hon.

Ovanligt att organisatörerna åtalas

Det är inte vanligt att det väcks åtal i den här typen av brott. Människosmuggling är vanligare, men att lagföra organisatörerna är relativt ovanligt.

När hände det senast i Sverige?

– Det vet jag inte. Men det är inte vanligt i alla fall, säger Isabelle Bjursten.

Flyktingarna är försvunna

Det är, enligt Isabelle Bjursten, svårt att lyckas lokalisera flyktingarna, som ses som vittnen i åtalet.

– Vi har gjort sökningar i Migrationsverket om de har sökt asyl här, men det är bara ett fåtal som har gjort det. En anledning kan vara att de har sökt asyl under ett annat namn, säger Isabelle Bjursten.

Europeiskt samarbete

Minibussarna och husbilarna har stoppats i olika orter i Tyskland, Danmark, Österrike och Italien.

– Det här är en utredning som inte hade varit möjlig att genomföra utan ett samarbete med våra europeiska kollegor. Den här typen av brott är per definition gränsöverskridande och just i det här ärendet har vi sett hur chaufförerna av bilarna har dömts för människosmuggling i de länder där de stoppats, säger Isabelle Bjursten.

Systematiskt utnyttjande

Åklagaren anser att brotten är grova då det rört sig om ett stort antal flyktingar och därmed inneburit ett systematiskt utnyttjande av flyktingars utsatta situation.

– Det här är en utredning som inte hade varit möjlig att genomföra utan ett samarbete med våra europeiska kollegor. Den här typen av brott är per definition gränsöverskridande och just i det här ärendet har vi sett hur chaufförerna av bilarna har dömts för människosmuggling i de länder där de stoppats, säger Isabelle Bjursten.

De tre personerna åtalas för grovt organiserade av människosmuggling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.