• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Två tioåriga tjejer sitter bredvid varandra och skrattar, den ena med handen över munnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rinkebyeleverna Yara och Asiyah är två av tusentals fjärdeklassare som tävlar om att läsa flest timmar. Hör vad som motiverar dem i videon. Foto: Åsa Wendel/SVT

Fjärdeklassare i Rinkeby siktar på läsrekord: ”Böcker tar mig till en annan värld”

Publicerad

Med förhoppning att vända läskrisen hos unga i Sverige arrangeras Den stora läsutmaningen bland tiotusentals fjärdeklassare runt om i landet. Målet är att läsa så många timmar som möjligt och invigningsceremonin hölls i Rinkeby.

– Mina föräldrar har motiverat mig att läsa väldigt mycket, säger Yara Al-Zuhairi, 10, till Lilla Aktuellt.

Resultaten från den senaste Pisa-undersökningen visar på ett historiskt tapp i matematik och läsförståelse. Försämringarna i läsförståelsen motsvarar ungefär ett halvt års lärande.

Den stora läsutmaningen är en årlig tävling som syftar till vända den utvecklingen.

Över en miljon lästimmar i fjol

Tävlingen arrangeras för fjärdeklassare och går ut på att utmana varandra att läsa extra mycket under en termin. Den klass som har läst under flest minuter vinner en klassresa.

– Vi vill få barn att upptäcka läsning och böcker, säger tävlingsledaren Julia Wiberg.

I år tävlar 2 100 klasser med förhoppning att slå fjolårets rekord på över en miljon lästimmar.

SVT:s Lilla Aktuellt var med under invigningsceremonin i Rinkeby. Hör om elevernas läslust i videon längst upp.

Författaren Elias Våhlund gestikulerar framför kamera

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man känner att det är så svårt att man själv inte vet vad lösningen är, då är man på rätt väg”. Författaren Elias Våhlund ger sina bästa knep för att skriva spännande. Foto: Åsa Wendel/SVT

Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana.

Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Att det just är årskurs fyra som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag.

I fjol gick nära 45 000 elever i mål, vilket motsvarar nästan 40 procent av alla fjärdeklassare i Sverige.

Tävlingen pågår mellan den 16 september till 2 december. Anmälan är öppen fram till 30 september för sen anmälan. Prisutdelning sker i slutet av januari 2025. Klassresan sker våren 2025.

Källa: Den stora läsutmaningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.