Resultaten från undersökningen visar att OECD-genomsnittet sjönk med nästan 15 poäng i matematik och cirka 10 poäng i läsning jämfört med den senaste undersökningen 2018. Resultatet i naturvetenskap ligger kvar på en stabil nivå.
Under de två decennier som Pisa-undersökningen genomförts har resultatet aldrig försämrats så mycket som det gjort mellan de två senaste mätningarna. Det gör resultatet unikt, enligt rapporten.
Den dramatiska nedgången sammanfaller med covid-19-pandemin vilket skulle kunna vara en orsak, enligt rapportförfattarna. OECDs analys av Pisa-resultaten visar dock att den totala nedgången började långt före pandemin.
Sverige inget undantag
Även det svenska resultatet visar att kunskapsnivån sjunker. 2015 och 2018 visade undersökningen på en positiv trend bland svenska elever men årets resultat visar att trenden har vänt nedåt.
Resultaten för matematik och läsförståelse har sjunkit allra mest men även resultatet för naturvetenskap gick ner något.
– Det är tydligt, för att inte säga tragiskt, att vi har ett bildningsland där färre kan läsa och vi har ett ingenjörsland där färre kan räkna, säger Johan Pehrson.
– Vi behöver gå tillbaka till grunderna. Det handlar om färdighetsträning i läsa, skriva och räkna, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Sveriges del av Pisa-undersökningen 2018 fick hård kritik. En granskning av Riksrevisionen visade att alltför många elever i Sverige exkluderades från att delta i testet, vilket regeringen och Skolverket kritiserades för.
Över genomsnittet
Trots nedgången ligger Sverige fortfarande över medelresultatet i alla tre ämnen jämfört med genomsnittet bland OECD-länderna. Den utvecklingen delar Sverige med 17 andra länder.
Världsrankningen för de 81 deltagande länderna toppas av Singapore i samtliga ämnen. Sverige rankas på plats 18 i läsförståelse, plats 21 i naturvetenskap och plats 22 i matematik.
FAkta: pisa-undersökningen
Pisa, som står för programme for International Student Assessment, är en internationell studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap.
Kunskaper och förmågor som Pisa mäter:
- Förmåga att sätta kunskaper i ett sammanhang, förstå processer, tolka information och lösa problem.
- Förmåga att förstå, använda och reflektera över texter för att bland annat kunna delta i samhället och utveckla sin egen kunskap.
- Förmåga att formulera, använda och tolka matematik i olika sammanhang.
- Kunskaper om naturvetenskapens begrepp och förmåga att tillämpa ett naturvetenskapligt förhållningssätt.
- Engagemang och motivation att lära sig ämnena.