Efter joggingrundan rusar hundarna ned i vattnet vid Årstaviken för ett svalkande dopp. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Hon gjorde karriär av sin passion – Sveriges första hundjoggare

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler skaffar hund uppstår också nya arbetstillfällen. Hunddagis och dogwalkers känner de flesta till, men i Stockholm har en ny marknad öppnats för den som söker mer intensiv träning. Här har hundjoggning blivit ett nytt koncept.

Hon springer med 400 kilo hund mot mig vid Liljeholmsbron. Det sju hundarna är fastspända i Pernilla Bergkvist midjebälte.

Sedan tre år tillbaka joggar hon med hundar som kräver mer motion än vad hundägarna kan ge. Hon är själv långdistanslöpare med flera maratonlopp i bagaget och ser numera som sin livsuppgift att ge understimulerade storstadshundar den motion och mentala träning de behöver.

Springer med 24 hundar i veckan

– Vi springer i ett lågintensivt tempo ca två mil per dag. Vi springer i väldigt blandad terräng, i skogen och i city, säger hon.

– Det är superviktigt att belöna hundarna rikligt när det gör rätt säger Pernilla Bergqvist, hundjoggare. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Allt fler stockholmare skaffar hund

I Stockholm finns i dag drygt 126 000 hundar. Och antalet ökar med flera tusen varje år. Men i en hektiskt storstad där många arbetar långa dagar kan träningen för de större, mer motionskrävande hundarna bli lidande.

– Det jag kan ge hundarna det är flockgemenskapen, att få motion och stimulans. De vill också röra på sig, kanske längre sträckor än ägarna kan erbjuda. Men det är en tidsaspekt också och alla har faktiskt inte den tiden. 

Vad är den största utmaningen?

– Det är ju hundar så om någon slängt en kebab eller någonting annat smarrigt på gatan så blir det tvärnit och då voltar joggingfröken, det har vi gjort många gånger! säger Pernilla med ett skratt.

– Efter joggingrundan rusar hundarna ned i vattnet vid Årstaviken för ett svalkande dopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.