Efter en kommentar i en stor Facebook-grupp fick Maria, för en vecka sedan, ett hotbrev och en patron i brevlådan. I brevet stod det bland annat att Maria skulle få ett skott i sig. Maria, som bott i Upplands-Bro i mer än 50 år, känner sig mer orolig idag än för tio år sedan. Hon tycker att brottsligheten i Upplands-Bro blivit påtaglig.
– Man har börjat bli rädd för 12-15 åringar som drar runt på dagarna med kniv, rycker i väskor och rånar, säger Maria Löfblad.
Trots att antalet anmälda brott minskat i kommunen, så har känslan av otrygghet ökat bland invånarna. Tidigare har det rapporterats om att hela 47 procent av de tillfrågade i Upplands-Bro känner sig otrygga när de är ute sena kvällar i det egna bostadsområdet. Något som kommunpolisen Magnus Nilsson tidigare kommenterat och sagt beror på starka Facebook-grupper som skapar känslan av otrygghet.
– Vi har jämfört oss med andra liknande kommuner där otryggheten är betydligt lägre och vi hittar inga jättestora skillnader, så vi har funderat vad som skiljer oss åt. Det är svårt att sätta fingret på men en tydlig skillnad är att här finns väldigt starka Facebook-grupper, har Magnus Nilsson sagt till SVT.
Högste politikern: ”Fruktansvärt”
Fredrik Kjos (M) är kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.
– Att man får en kula hemskickad per brev är ju fruktansvärt, det är förfärligt. Sedan hur det hänger samman med eventuella inlägg på Facebook måste vara polisens sak att se och jag gissar att de har en utredning kring detta, säger Fredrik Kjos (M), som menar att kommunen tar otrygghet och brott på största allvar.
– Brott är polisens del men vi i kommunen jobbar med att få våra invånare att känna sig mer trygga i sin vardag, det är en fokusfråga för oss. Vi lägger väldigt mycket energi och kraft på det, säger Fredrik Kjos (M).
Polisanmält händelsen
Maria Löfblad har polisanmält händelsen och polisen har tagit hand om brevet och patronen och erbjudit olika säkerhetsåtgärder. Att polisanmäla brott är självklart för henne, men det inte lika självklart för alla i kommunen menar hon.
– Brottsstatistiken av anmälda brott i Upplands-Bro är hög, men det finns en hel del oanmälda brott. Folk resignerar, att ringa polisen är ingen idé. De vet att polisen har inte kapaciteten att punktmarkera och vara där eller hinna hit, säger Maria Löfblad.
Även Fredrik Kjos (M) skulle vilja se att polisen lägger mer resurser på kommunen.
– Vi gör det vi kan men vi hoppas att polisen också blir mer delaktiga i Upplands-Bro.
SVT Nyheter har sökt kommunpolisen för en kommentar men utan framgång.