En kvinna framför en ICA-butik i Högdalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett sätt som jag sparar pengar på är att kolla noga på priset när jag handlar. Till exempel gillar jag att äta ägg, så jag är noga med att se rabatter. Jag tar också med mig min egen bärkasse”, säger Martha, 26 år, från Högdalen. I klippet berättar hon mer om hur hon sparar. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Martha, 26, offrar skönhetsprodukter – sparar i fonder

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 procent – så mycket mindre månadssparar tjejer i gruppen 20-29 år jämfört med jämnåriga killar, enligt statistik från Avanza. För Martha, 26 år, är det viktigt med ett månadsvis sparande i fonder och hon trycker extra på det till sina väninnor.

– Jag försöker berätta att det inte är så svårt som de tror, och att man inte behöver ha så mycket kunskap med sig, säger hon.

Allt började när Martha var 21 år. Hon fick då tips av en vän att gå på en kurs om fonder och aktier. Hon minns att det nästan bara var killar på kursen då.

– Jag kände att jag hade möjligheten då jag hade ett deltidsjobb, att jag var ung och att det var viktigt att börja i tid. Tiden är ens bästa vän när det kommer till fonder, säger hon.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Uppmuntrar vänner

För många kan det uppfattas som krångligt eller till och med tråkigt när man ska ta sig an aktier och fonder, men Martha menar att det inte behöver vara så.

– Jag sitter inte med mina fonder varje dag och det är inte så svårt som man tror. Jag trycker extra mycket på detta till mina väninnor, de tror att man måste börja med 50 000 kronor och vara kunnig, säger hon.

Även Finansinspektionen har analyserat skillnaden mellan könen, när det kommer till att månadsspara.

I en analys skriver de att redan vid tre års ålder börjar vuxna spara mer ofta i aktier till pojkar än till flickor. Dessa skillnader växer sen över tid och bidrar till en ojämställd aktiemarknad.

Starta videon längst upp för att höra Martha berätta mer om hur hon sparar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet