Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsregionrådet Irene Svenonius (M) säger att dagens så kallade räddningspaket, som presenterades av finansregionrådet Aida Hadzialic (S), är ett paket för att rädda sjukhusen från regionstyrets egen budget. Foto: SVT

Miljarder till akutsjukhusen – ett ”räddningspaket” till vården

Uppdaterad
Publicerad

En miljardsatsning på akutsjukhusen i Stockholms län presenterades under måndagen. ”Ett räddningspaket” till vården, säger de ansvariga.

Senast förra veckan presenterade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, en rapport med svidande kritik mot landets alla sjukhus, inklusive de stora Stockholmssjukhusen.

Brist på vårdplatser, brist på personal, brist på ledning och till och med hygien var några av punkterna. Enligt Ivo är patientsäkerheten i fara.

Två miljarder till akutsjukhusen

Under måndagen presenterade den styrande koalitionen i Region Stockholm vad de kallar ett ”historiskt stort räddningspaket” till sjukvården i regionen. Det gäller framför allt mer pengar, två miljarder kronor, till akutsjukhusen. Som motkrav ska akutsjukhusen ta fram planer på hur kostnaden för inhyrd personal och för administration ska minska.

Enligt finansregionrådet Aida Hadzialic (S) ska pengarna tas inom den budgetram som är fastlagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.