Offentlig toalett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majoriteten av de offentliga toaletterna i Stockholm är bara tio år gamla – hör i klippet varför de behöver bytas ut. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Miljonkostnad när 81 fungerande toaletter behöver ersättas

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Stockholm finns det i dagsläget 95 stycken offentliga toaletter – men nästa år är 81 av dem ett minne blott. När det nuvarande avtalet löper ut ska toaletterna tas bort och bottenplattan som de står på rivas upp till en kostnad på 20 miljoner kronor.

– Det finns tyvärr ingen annan lösning på det här, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Idag drivs majoriteten av de offentliga toaletterna i Stockholm, 66 stycken, av ett reklamföretag. Avtalet för de toaletterna, samt för ytterligare 15 stycken, löper ut våren 2025 och då måste toaletterna bort – trots att de fungerar, något som Mitti var först med att rapportera om.

Enligt Lars Strömgren (MP) är det nuvarande avtalet för toaletterna skrivit på ett sådant vis att avtalet inte går att förlänga.

– Hade vi kunnat ta över toaletterna så hade vi gärna sett det som ett bra alternativ, säger Lars Strömgren (MP).

Bottenplattor måste rivas upp – beräknas kosta 20 miljoner

Det är Stockholms stad som har bekostat att dra el och vatten till de nuvarande bottenplattorna som toalettbyggnaderna står på. Trots det behöver även bottenplattorna rivas upp eftersom de är anpassade efter de nuvarande toaletterna – en kostnad som beräknas landa på 20 miljoner kronor.

Nu ska nya toaletter upphandlas, där staden framöver ska ha en möjlighet att köpa loss toaletterna.

– Nu har vi sett över de här avtalsformerna och vill skapa ett upplägg som bäddar för hela, rena och tillgängliga toaletter, säger Lars Strömgren (MP).

De nya toaletterna kommer att vara avgiftsbelagda, en summa som just nu planeras landa på tio kronor.

– Det är också något som vi har lärt oss genom åren. För att toaletterna bara ska användas till det som de är till för så behöver vi säkerställa att det inte kommer in personer som vill göra annat på toaletterna.

Oppositionen kritisk

Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) menar att det hade gått att behålla de nuvarande toaletterna.

”Det hade varit fullt möjligt att förlänga dagens avtal samtidigt som man förbereder för en ny liknande upphandling som innebär gratis tillgänglighetsanpassade toaletter för stockholmarna. Istället väljer de rödgröna att sent besluta om en annan typ av upphandling, som kommer innebära flera år utan några toaletter alls, sen blir det sämre och dyrare.”, skriver han i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.