Moskén i Fittja. Foto: Scanpix

Moské får införa böneutrop i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska föreningen i Botkyrka vill ha böneutrop på fredagar.

Moskén i Fittja söder om Stockholm har fått klartecken av samhällsbyggnadsnämnden till böneutrop från minareten. Det är första gången i Sverige som den möjligheten ges, skriver tidningen Dagen.

En majoritet i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun rev i veckan upp en bestämmelse i detaljplanen inför moskébygget 1994 om att inga böneutrop får ske från minareten.

Böneutrop från moskén i Fittja

Kristdemokraterna var det enda partiet som motsatte sig beslutet. Enligt Islamiska föreningen i Botkyrka handlar det om ett kort böneutrop per vecka, inte fem gånger om dagen som är normalt i muslimska länder.

Ett beslut från 1994 om att det inte ska få förekomma böneutrop från minareten skulle inte hålla i en rättslig prövning anser en majoritet i kommunens samhällsbyggnadsnämd.

Kan bli prejudikat

Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen, lämnade i januari in ett medborgarförslag om böneutrop. Sedan samhällsbyggnadsnämnden konstaterat att det inte finns formella hinder för böneutrop, ska frågan upp i Botkyrkas kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Om beslutet står fast kan det bli ett prejudikat för liknande fall, skriver Dagen.

Stefan Dayne, KD-ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, pekar på en paragraf i en lokal ordningsföreskrift: ”Propaganda eller andra budskap som riktar sig till personer på offentliga platser, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten.”

– Vi är för religionsfrihet. Vi är för yttrandefrihet. Och vi har inget emot muslimerna. Men vi tycker inte att det hör till den kommunala kompetensen att bedöma böneutrop. Det är ett meddelande som proklameras och som kan kränka andra grupper och därför anser vi att det här är en polisfråga, säger han till Dagen.

Oklart om polistillstånd behövs

Enligt Anna Herdy (V), första vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är det oklart om böneutrop kräver polistillstånd.

-Det finns ännu ingen plats i Sverige där det finns böneutrop. Vi har inte uttalat oss om det behövs polistillstånd eller inte, säger hon.

I sitt svar på medborgarförslaget har nämnden inte heller tagit ställning till de tre alternativen för böneutrop: varje fredag i samband med fredagsbönen, första fredagen varje månad, två gånger per år.

Nästa steg i processen är att kommunstyrelsen den 8 oktober uttalar sig om svaret från samhällsbyggnadsnämnden och förra veckans likaledes positiva svar från miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ett avgörande är att vänta den 25 oktober i kommunfullmäktige.

– Frågan om polistillstånd beror på hur man tolkar vår lokala ordningsstadga, säger Anna Herdy.

Ligger inte bland bostäder

Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka, berättar om bakgrunden till medborgarförslaget:

-Moskén byggdes av den första generationens turkar, våra föräldrar. Nu bor vi i Sverige och har kommit så långt som till den fjärde generationen. Då satsar vi allt på Sverige och vill ha religionsfrihet också.

Även ett beslut om böneutrop bara två gånger om året skulle vara en framgång, tycker han.

-Det är bättre än ingenting.

Enligt Ismail Okur ligger moskén med minareten 700-1.000 meter från närmaste bostadsområde.

-Så det kan ju inte störa någon, säger han och jämför ljudet från en böneutropare med ringande kyrkklockor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop från moskén i Fittja

Mer i ämnet