Syftet med bidraget är att kommunerna ska bygga fler bostäder med anledning av befolkningsökningen och ökningen av antalet nyanlända.
– Kommunerna kan använda byggbonusen till det de vill. Många av kommunerna har till exempel satsat på mer personal för att klara av att sköta planeringsfrågorna och andra har använt bonusen för att investera, säger Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister.
Krav måste uppfyllas
Statsbidraget ligger på 1,85 miljarder kronor. I fjol fick 111 kommuner ta del av bonusen och Stockholms län fick sammanlagt ungefär 430 miljoner kronor fördelat på 16 kommuner.
För att få byggbonusen måste kommunen uppfylla en del krav. Bland annat krävs det att kommunen följer riktlinjerna för den bostadsförsörjningsplan som finns. Men också att de gett startbesked för byggandet av minst en bostad, och att det finns minst en folkbokförd nyanländ i kommunen som fått uppehållstillstånd.
Danderyd och Vaxholm sökte inte
Endast två av Stockholms 26 kommuner har valt att inte ansöka om byggbonusen 2017. En anledning till att vissa kommuner inte söker om bidraget är att de inte uppfyller villkoren.
– Vi hade för avsikt att söka om byggbonusen. Det hade vi redan förra året men då hade vi inte tagit fram riktlinjer för bostadsförsörjningskravet. Vi har jobbat hårt för att nå riktlinjerna men lyckades inte få till det innan sista ansökningsdagen, säger Susanne Edén, förvaltningschef vid Stadsbyggnadsförvaltningen i Vaxholm.
Inte heller Danderyds kommun uppfyller villkoret om att ha antagit riktlinjerna för bostadsförsörjningen. Peter Eriksson menar dock att kommuner kan låta bli att söka om byggbonusen för att slippa visa upp att man låtit bli att bygga bostäder trots att det finns ett behov.
Kan man säga något specifikt om de två kommuner som inte sökt byggbonusen?
– Jag kan ju säga så här – det finns ett intresse från folk att bo där. Det finns nog ingen risk för att man skulle bygga lägenheter där som skulle stå tomma, säger Peter Eriksson.
Fler bostäder i Stockholm
Det byggs mer och mer i Stockholmsområdet men det är svårt att säga om det beror på byggbonusen.
– Men totalt sätt har byggbonusen ökat engagemanget för att bygga bland kommunerna. På så sätt har det ju bidragit, säger Peter Eriksson (MP).
Vilka kommuner som uppfyller kraven och hur bidraget ska fördelas beslutas av Boverket i slutet av november.