• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathalie Juhlén vill att man pratar mer öppet om psykisk ohälsa och tror att folk skulle må bättre då. Hör hennes berättelse i videon ovan. Foto: Tomas Blideman/SVT

Familjen blev räddningen för Nathalie i tonåren – nu vill hon hjälpa andra som mår dåligt

Publicerad

Som tonåring drabbades Nathalie Juhlén av en svår depression som ledde till tankar om att ta sitt liv. Som vuxen mår hon bättre men har fortfarande haft svårt för att prata om sin psykiska ohälsa. Nu vill hon bryta tystnaden och visa andra att det är okej att må dåligt.

– Vi måste bryta det tabu som jag tycker finns kring psykisk ohälsa. Jag hoppas att kunna hjälpa någon annan att våga be om hjälp genom att berätta om mig själv, säger hon.

Psykiska besvär ökar i Sverige och kan handla om till exempel oro eller ångest, sömnbesvär och nedstämdhet. I Stockholms län mår Norrtäljeborna sämst. Här svarar omkring tio procent att de mår dåligt eller mycket dåligt, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Bäst i länet mår Lidingöborna. Här svarar endast 2,2 procent att de mår dåligt.

– Psykisk ohälsa finns hos så många, men väldigt få pratar om det, det tror jag gör att många hamnar i djupare svackor än om de hade vågat be om hjälp, säger Nathalie Juhlén.

Tillsammans med sin kollega ska Nathalie Juhlén tillbringa 50 timmar i ett skyltfönster för att samla in pengar till arbetet mot psykisk ohälsa.

I videon berättar Nathalie Juhlén om sina erfarenheter av att må dåligt.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.