• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Långa handläggningstider har inte varit ett problem i utredningen av gruppvåldtäkten i Fittja enligt NFC:s chef Lena Klasén. Foto: TT

NFC tillbakavisar kritik om gruppvåldtäkts-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade utredningen av en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja har aktualiserat frågan om långa väntetider för tekniska analyser. Det har dock inte varit ett problem i Fittja-fallet, hävdar chefen för Polisenmyndighetens avdelning för kriminaltekniska undersökningar, NFC. Samtidigt medger hon att våldtäkter och våldtäktsförsök har ökat arbetsbördan.

I kraftiga ordalag kritiserar Södertörns tingsrätt den utredning som ledde till att fem män åtalades för grov våldtäkt eller medhjälp därtill efter en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. I augusti 2016 anmälde en kvinna att hon utsatts för ett brutalt övergrepp i ett trapphus nära Fittja centrum. Samtliga åtalade friades sedan rätten bland annat konstaterat att åklagarens bevisning inte räcker för att man ska kunna uttala sig om vad som egentligen har hänt.

I sin kritik av utredningen nämnde rättens ordförande, chefsrådman Erica Hemtke, de långa handläggningstiderna hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, och påstod att alla analyser fortfarande inte var klara. Det bestrider NFC:s chef Lena Klasén:

Gruppvåldtäkt i Fittja

– Vi brukar inte kommentera enskilda ärenden och vi förnekar inte att vi har problem med långa handläggningstider. När det gäller den här gruppvåldtäkten så får vi en beskärd del av kritiken, men det här är inte ett av de ärenden där långa handläggningstider har varit ett problem. Tvärtom har det gått väldigt bra från NFC:s sida, säger hon.

Före tidsplanen

De första proverna i våldtäktsmålet kom in till NFC i augusti 2016 och Hanna Elnegård, som handlägger dna-ärenden, uppger att en preliminär rapport lämnades till åklagaren redan under hösten. Slutgiltiga analyser levererades i december 2016.

I juni 2017 inkom mer material i ärendet och tre veckor senare lämnade NFC en rapport om en dna-träff. De sista analyserna gällde misstänkta dna-spår i ett trapphus. I samråd med åklagaren beslutades att svaren inte behövdes förrän i januari 2018, som möjlig ny bevisning vid en eventuell hovrättsförhandling.

– Men den femte december levererade vi alla resultaten, mer än en månad tidigare än vad vi hade bestämt enligt tidsplan, säger Elnegård.

Samtidigt medger Lena Klasén att trycket på enheten är hårt.

– Det kan man absolut säga, men vi vidtar åtgärder. Vi har faktiskt ökat vår kapacitet. 2015 levererade vi 500 ärenden per månad och nu i november snittar vi på 629 ärenden, säger hon.

Stor ökning

Enligt en prognos gjord i november kommer NFC att hantera 1.345 sexualbrottsärenden under 2017. Merparten utgörs av våldtäkter eller våldtäktsförsök. Förra året hanterade NFC 1.086 ärenden och året dessförinnan 1.027. Det betyder en ökning med nästan 30 procent.

NFC har ingen statistik över handläggningstiden för sexualbrottsärenden som i stället räknas bland övriga grova brott. Av dessa ärenden är 50 procent avslutade inom 15 dagar och 80 procent av ärendena avslutade efter 58 dagar. 20 procent av ärendena genererar alltså en väntetid på tre månader eller mer.

– Vi försöker få ner handläggningstiderna allt vad vi kan. Men en del i det här är att vi gör rätt saker, att vi inte jobbar med nedlagda ärenden, att vi inte jobbar med spår som inte ger någonting. Vi har en begränsad personal och instrumentering och då är det viktigt att vi använder den på rätt sätt, säger Lena Klasén.

Nationellt forensiskt centrum

Nationellt forensiskt centrum, eller NFC, ansvarar för den forensiska verksamheten inom Polismyndigheten. Huvuduppgiften är att undersöka och analysera, främst åt rättsväsendet. NFC kan också göra undersökningar åt banker, försäkringsbolag och privatpersoner.

Exempel på uppdrag som NFC kan få av rättsväsendet kan vara att ta reda på om blod på ett vapen tillhör en viss person, om en kula passar till ett speciellt vapen eller vilket ämne något är.

NFC finns på fyra platser i Sverige: Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö. I oktober i år hade NFC totalt 490 anställda.

Källa: NFC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet