Rebecca Langh, advokat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rebecca Lagh var målsägandebiträde åt kvinnan som långsamt bröts ned av sin sambo. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Så bryts kvinnans självkänsla ned – ”Hon gör allting som han begär av henne”

Uppdaterad
Publicerad

Människor som lever i destruktiva relationer där motparten medvetet bryter ner partnern hamnar till slut i en så kallad normaliseringsprocess där den drabbade helt tappar sitt egenvärde. Ett aktuellt fall avgjordes nyligen i Svea hovrätt. I tingsrätten var det första gången som våldets normalisering användes i en fällande dom.

Åklagaren menar att en kvinna i Norrtälje blev utsatt för en så kallad normaliseringsprocess under flera år. Partnern, en man i 50-årsåldern, dömdes i mitten av juni till fängelse i tre år och fyra månader av Svea hovrätt för bland annat våldtäkt, koppleri och grov kvinnofridskränkning. Det var en kraftig nedsättning av straffet i tingsrätten där han dömdes till tio års fängelse.

Långvarig normaliseringsprocess

Mannen ska under flera år systematiskt ha utsatt sin sambo för flera våldtäkter och även sålt kvinnan till andra män, enligt hovrättsdomen. Åklagaren menar att målsäganden varit föremål för en normaliseringsprocess och att hon inte kunnat motsätta sig mannens vilja att ha sex.

– Normaliseringen har gått så extremt långt. Hon har skrivit över vårdnaden på barnen, hon har skrivit över sin del av fastigheten. Han har malt ner henne, säger kvinnans målsägandebiträde Rebecca Lagh, till SVT.

– Vi ser det i väldigt många ärenden, det är utbrett. Vi i har sett flera fall där det gått så långt att kvinnor mist sina liv, säger åklagare Henrik Stiernblad.

SVT har vid flera tillfällen sökt den dömde mannens försvarsadvokat men hon har inte återkommit. Åklagaren har fram till tionde juli på sig att överklaga domen till Högsta domstolen, HD.

Hör målsägandebiträdet Rebecca Lagh och åklagare Henrik Stiernblad i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.