”Män har en annan acceptans för våld för att de är indragna i en maskuliniseringsprocess som kan vara ganska våldsam med hård jargong”, säger Ulf Calvert, psykolog på Manscentrum. Foto: Berit Roald / TT

Psykolog: ”Den stora myten är att det inte skulle gå att behandla våldsamma män”

Uppdaterad
Publicerad

I hopp om att minska våldet i nära relationer finns sedan februari i år en telefonlinje för personer som beter sig våldsamt och vill ha hjälp.

– De som ringer mår dåligt och är i kris. De känner skam och vill ha hjälp, säger Ulf Calvert, psykolog på Manscentrum.

Bryt tystnaden. Våga ställa obekväma frågor. Prata med barn redan under skoltiden. Det är tipsen som ges och som efterfrågas av personer som antingen haft erfarenhet av våld i nära relationer, eller som arbetar med sådana fall.

– Det viktigaste är att reagera och sätta gränser. Att våga konfrontera och säga att det inte är okej. En person som blir utsatt behöver stöd, säger psykologen Ulf Calvert, som jobbar som psykolog på Manscentrum, till SVT Nyheter.

Samtal från både kvinnor och män

Manscentrum har tillsammans med Länsstyrelserna i Stockholm och Skåne upprättat telefonlinjen ”Välj att sluta”. Sedan starten har de fått in ett hundratal samtal.

– De främsta samtalen kommer från de i målgruppen som riskerar att utöva, eller utövar, våld. En fjärdedel av dem är kvinnor, säger Ulf Calvert.

– Majoriteten av de som ringer är män, men även kvinnor har ringt för att få hjälp med sitt våldsutövande. När det är en kvinna som ringer brukar personalen ställa extra frågor för att kontrollera att det inte rör sig om självförsvar, säger Christina Ericson, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Machokultur en ingrediens

Våld i nära relationer täcker ett vitt spektrum av psykiska och fysiska gärningar. Och lika varierande som handlingarna är, är anledningarna till varför en person beter sig våldsamt.

Machokultur och andra samhälleliga normer är en av de bakomliggande faktorerna, men det finns även en rad andra faktorer som kan orsaka våld i nära relationer, enligt både Ulf Calvert och Christina Ericson.

– Det är en ingrediens men inte hela sanningen. Det är ett komplext problem, där det finns många orsaker och alla har sin historia. Men en stereotyp mansroll är något som hindrar män att fungera i en nära relation, säger Ulf Calvert och fortsätter:

– Män har en annan acceptans för våld för att de är indragna i en maskuliniseringsprocess som kan vara ganska våldsam med hård jargong. Men hård jargong hemma blir våld.

Det största myten

När det rings in till telefonlinjen får de på ”Välj att sluta” ofta höra: ”Jag visste inte att det var våld jag höll på med”, berättar Ulf Calvert.

Under fjolåret anmäldes 15 700 misshandelsbrott där gärningsmannen varit i nära relation med offret, visar statistik från BRÅ. Kvinnor känner oftast sin gärningsman, medan det är tvärtom för män.

– Den stora myten är att våldsamma män inte kan behandlas, att de alltid skulle vara våldsamma. Men får man adekvat hjälp kan man sluta att vara destruktiv, säger Ulf Calvert.

Fakta: Definition av våld

Fysiskt våld – Exempelvis örfilar, dra i håret, knuffa, hålla fast, sparkar, slag mot kroppen, stryptag med mera.

Psykiskt våld – Hot, kontroll, kränkande och nedsättande ord. Här ingår även latent våld, att leva under risk för nytt våld.

Sexuellt våld – Påtvingade sexuella handlingar, våldtäkt.

Materiellt våld – Förstöra inredning, dagböcker, foton med mera.

Ekonomiskt våld – Tvingas skriva under handlingar, får ej förfoga över egen ekonomi.

Försummelse – Gäller främst äldre och personer med funktionsnedsättning och handlar om att medvetet ge felaktig medicinering, bristande hygien, lämna utan tillsyn med mera.

Källa: Operation Kvinnofrid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.