Många mobiltelefoner kan inte använda tekniken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm har fått landets första publika 5G-nät

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen meddelade Tele2 att de aktiverat Sveriges första publika 5G-nät. Men de är inte ensamma om att vilja etablera sig på marknaden och att vara först med den nya tekniken.

– Vi har varit igång med 5G i Stockholm sedan flera veckor tillbaka, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Det är tio år sedan 4G-nätet lanserades och nu är det dags för nästa generation – 5G. I Stockholm blir det tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö.

– Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga 5G-nät, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen i ett pressmeddelande.

Kapplöpning om att vara först

Under måndagen ska Telia och Ericsson hålla en pressträff för att presentera sina första 5G-nät. Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, hävdar dock att det är Telia och Ericsson som är först med att lansera 5G-nät i Sverige, och att operatören haft 10 aktiva siter i Stockholm sedan 24 april i år.

– Det är ett race och alla vill var först med något, men vi har varit live sedan flera veckor tillbaka, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Men de Telia-kunder som i dag har en 5G-telefon får vänta lite till innan de faktiskt kan börja använda den nya tekniken.

– Kunder med 5G-telefoner kommer inte kunna använda funktionerna förrän tidigast 19 juni, och då är det i Stockholm, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

I juni lanserar också Tre Sverige 5G i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala samt i de västra delarna av Stockholm.

Krävs speciell teknik   

Men för att få tillgång till tekniken krävs att man har en mobiltelefon med 5G-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner i dag saknar.

– Det handlar om att man kan uppnå högre topphastigheter, och svarstiden blir även kortare. Det möjliggör en massa tjänster som man bara har kunnat göra via fast nät tidigare, som nu också går via mobilnätet, säger Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

Viktigt för industrin

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, sade Jens Zander.

Fakta: från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. När 2G kom elva år senare kunde vi börja sms:a, och vid 3G:s intåg 2004 möjliggjordes internetsurf på mobiltelefonen.

2009 kom Telia med det första 4G-nätet i Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, och i Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för vårt 5G-nät ske med start 10 november.

Auktionen ska ge upp till fyra tillståndshavare möjlighet att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund – 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.