I dag beslutas om kinesiska Huawei ska få delta i uppbyggnaden av ett svenskt 5G-nät. Foto: AFP/TT

PTS besked om 5G-utbyggnaden

Uppdaterad
Publicerad

Nyss kom beskedet om spelreglerna när Sverige går vidare med planerna på att bygga ut nästa generations mobiltelenät – 5G. Det blir inget ”Huawei-förbud”, och inom ett år kan svenskarna få upp till 10 gånger snabbare surf på sina mobiler.

Tilldelningen av licenser i de frekvenser där 5G-nätet ska finnas kommer att auktioneras ut bland de intresserade företagen, men först efter Försvarsmakten och Säkerhetspolisen fått tycka till. Detta för att skydda Sveriges säkerhet.

Det beslutade Post- och Telestyrelsen alldeles nyss.

– Den 13 oktober kommer auktionen kunna hållas, men det är upp till mobiloperatörerna att bedöma när 5G kan bli verklighet, säger Anna Beckius, chef för enheten av spektrumanalys på PTS.

Beskedet innebär att det blir Säpo och Försvarsmakten som avgör om någon eller några operatörer ska uteslutas för att trygga säkerheten. Varje intresserat företag kommer att behöva besvara en rad frågor för att kunna bli aktuella för att få en licens.

– Det är en balansgång mellan tydlighet i närtid och att ha möjlighet till effektfulla åtgärder över tid för att garantera säkerheten. Vi tycker att vi hittat den balansen, säger Anna Beckius.

Debatten om kinesiska bolag ska få vara med att leverera utrustning till 5G tog fart när USA varnade för Huawei som en säkerhetsrisk på grund av det skulle ha kopplingar till kinesiska kommunistpartiet.

Rött, gult och grönt

En del länder, som Australien och Japan, följde i USA:s spår och gav rött ljus till Huawei. Storbritannien valde nyligen gult ljus, en kompromisslösning där Huawei får vara med, men max få 35 procents marknadsandel och inte heller leverera till de mest känsliga delarna av 5G-nätet.

Vissa länder har gett grönt ljus och har inga ”Huawei-begränsningar” alls. Till exempel Finland, där 5G redan är verklighet på vissa ställen. Som i Helsingfors där SVT:s test av 5G-abonnemang gav cirka sju gånger snabbare surf än med 4G.

PTS förslag innebär grönt ljus tills vidare men att det vid behov kan ändras till rött.

I första skedet innebär 5G framför allt det – kortare nedladdningstider. I nästa fas innebär det att mobilnätet också kan användas för nya saker. Såsom självkörande bilar, styrning av robotar i gruvor, eller inom sjukvården.

Mycket står på spel

När allt fler, och allt viktigare saker i samhället är uppkopplade, så är det mer som står på spel vid sabotage eller spionage. Därav rädslan för vem som ska få leverera utrustningen till 5G-nätet.

I världen har Sydkorea och Kina kommit längst med att bygga ut 5G. USA kämpar för att komma ikapp, med Ericsson och Nokia som leverantörer av utrustning, de enda alternativen vid sidan av giganten Huawei.

I Europa är Schweiz, och alltså även Finland, redan igång med 5G.

Telias tekniska chef för 5G, Staffan Åkesson, säger till SVT att det är glädjande att man nu fått en tidsplan från PTS och att man hoppas kunna erbjuda de första kunderna i Sverige 5G inom ett par månader efter att auktionen hållits 13:e oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.