Forskaren: Därför kan man inte lita på Huawei

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen kring riskerna med att låta kinesiska Huawei vara med och bygga ut 5G-nätet pågår runt om i världen. Men ett förbud mot att släppa in bolaget i 5G-nätet är fel väg att gå. Det är slutsatsen i en ny rapport om Huawei och säkerhetsfrågorna kring 5G.

Rädslan för Huawei som säkerhetsrisk, hur befogad är den?

Trump talar om bolaget som en säkerhetsrisk och hotar med att dra tillbaka underrättelsesamarbete med de allierade som väljer att släppa in Huawei i 5G-nätet. Huawei brukar kontra med att de aldrig skulle tillåta kinesiska staten att utnyttja dem för spionage och talar om sig som ett privatägt bolag.

Tim Rühlig vid Utrikespolitiska Institutet, UI, som precis publicerat en rapport om debatten kring Huawei och 5G menar att det finns skäl att vara skeptisk till Huaweis oberoende:

– Även om de skulle vilja vara ett normalt bolag som alla andra, så är det inte möjligt. Enligt lag måste de dela med sig av information till kinesiska staten, om den kräver så. På så vis är de inte ett tillförlitligt bolag.

Ett förbud – fel väg att gå

Men Tim Rühlig på UI tycker ändå inte att ett förbud är rätt väg att gå.

– Vill den kinesiska staten eller någon annan spionera, så kan de göra det ändå utan att behöva ha tillgång till hårdvaran. Man tar sig in via luckor i mjukvaran, och sådana kryphål kan riktigt duktiga hackare hitta hos alla leverantörer.

Rühlig menar att ett ”Huawei-förbud” skulle reta upp Kina utan att göra någon större nytta. Bättre, enligt honom, att se till att sprida 5g-äggen i olika korgar. Se till så att man inte blir beroende av en enda leverantör, och i fallet Huawei, därmed undvika att bli beroende av Kina.

– Diversifiera så mycket som möjligt, det är det säkraste sättet att komma vidare i frågan. Kan man se till så att Huawei inte har mer än 30% marknadsandel, det vore perfekt.

Storbritannien och Norge diversifierar

Det är precis så Storbritannien valt att göra, genom att sätta ett tak för Huawei på 35% av marknaden för 5G-utrustning. I Norge valde man nyligen en liknande lösning: teleoperatörerna får max ha 50% av basstationerna från en leverantör från ett land som man inte har säkerhetspolitiskt samarbete med. Inte ett uttalat ”Huawei-förbud”, men efter det valde Norges största telebolag att dumpa Huawei och låta Ericsson bygga 5G-nätet istället.

Hur Sverige nu väljer att gå den här balansgången i praktiken, återstår att se.

Huawei skriver följande i en kommentar till SVT:

”Huawei är ett oberoende privat företag helt ägt av medarbetarna. Vi står inte i beroende till någon annan organisation eller regering och fattar självständiga beslut. Vårt mål är alltid att tillhandahålla de bästa tjänsterna och produkterna till våra kunder i en fri och öppen konkurrens på marknaden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.