De rödmarkerade länderna har förbjudit Huawei som 5G-leverantör, gröna länder har godkänt Huawei, gulmarkerade länder har delvis godkänt Huawei och länder med frågetecken har ännu inte tagit ställning. Foto: Eva Eliasson, SVT

Så hanterar andra länder Huawei

Uppdaterad
Publicerad

I många länder är frågan om att låta kinesiska Huawei vara med och utveckla 5G-nätet i landet en fråga på regeringsnivå. Europeiska länder har valt helt olika sätt och i varierande grad gett företaget rött, grönt eller gult ljus.

I Storbritannien trotsade premiärminister Boris Johnson i förra vecka USA:s president Trump och gav grönt ljus för Huawei i det brittiska 5G-nätet. Eller kanske snarare gult ljus. För det kinesiska bolaget får inte leverera till den ”inre kärnan” av nätet, de mest känsliga delarna av den nya digitala infrastrukturen.

I onsdags kom så EU-kommissionen med en ”verktygslåda” av rekommendationer till medlemsländerna för hur man ska säkerställa säkerheten, dock inget förbud mot enskilda bolag. Snart ska Tyskland ta ställning, där den kinesiske ambassadören öppet deklarerat att ett Huawei-förbud skulle få ”konsekvenser”. Läs: tysk bilexport till Kina kan bli lidande.

USA har med sig Australien, Japan och Taiwan på ett uttalat Huawei-förbud. Grönt ljus finns i europeiska länder som Portugal, Spanien och Nederländerna.

Söker kompromisslösning

De flesta länder söker en ”gult ljus”-lösning som Storbritanniens, för att både kunna äta kakan och ha den kvar. Dels kan det alltså svida att bli ovän med Peking. Men Huawei är också erkänt både bra och billiga, så vill man få 5G utbyggt på ett kostnadseffektivt och snabbt sätt så drar man sig för att utesluta en av de tre stora aktörerna på världsmarknaden. Ericsson och Nokia är de andra två.

I Sverige är tilldelningen av 5G-licenser försenad på grund av att man ännu inte vet hur man ska tolka den nya lagen om ”Skydd av Sveriges säkerhet vid radioanvändning” som började gälla 1:a januari.

Huawei hävdar oberoende

Huawei skriver följande i en kommentar till SVT:

”Huawei är ett oberoende privat företag helt ägt av medarbetarna. Vi står inte i beroende till någon annan organisation eller regering och fattar självständiga beslut. Vårt mål är alltid att tillhandahålla de bästa tjänsterna och produkterna till våra kunder i en fri och öppen konkurrens på marknaden. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.