Finska mc-kvinnorna tar emot stafettpinnen och ska åka vidare till Estland. Foto: Karl-Axel Johnsson

Nu lämnar de svenska mc-kvinnorna över stafettpinnen till Finland

Uppdaterad
Publicerad

En världsstafett med kvinnliga motorcyklister vill uppmärksamma bristen på säkerhetsutrustning och mc-kläder som är anpassade för kvinnor. Stafettpinnen, som har slutdestination Förenade Arabemiraten, lämnades över till finska mc-kvinnor i Värtahamnen.

Efter att ha tagit emot stafettpinnen från danska mc-kvinnor är det dags att lämna över pinnen till de finska kvinnorna. Överlämningen börjar med en lunch och strax efter att de fått pinnen börjar de finska kvinnornas resa till Estland.

Womens Riders World Relay, som stafetten heter, är organiserad av mc-kvinnor som ska lämna över stafettpinnen från land till land, och varje mottagande land har en så kallad ambassadör.

Dåligt utbud

Stafettpinnen började sin resa i Skottland och har tagit sig genom södra Europa. Syftet med pinnen är att uppmärksamma bristen på utbud av mc-kläder och skyddsutrustning för kvinnor i butiker. Berit Falk, WRWR:s ambassadör för Sverige, menar att många kvinnor är tvungna att köpa kläder för män och sedan sy om kläderna så att de passar.

– Vi blir fler kvinnor som kör motorcykel. Vi ser inte likadana ut och vi behöver kläder och säkerhetsutrustning som passar oss. Gå in i en mc-affär så är 90 procent av kläderna för män och 10 procent är för kvinnor. Och då passar inte allt alla, säger Berit Falk.

Berit Falk är Sverige ambassadör för WRWR och ska ta emot stafettpinnen i Värta hamnen Foto: Christopher Skingley

Men det är inte bara kläder och säkerhetsutrustning som är problemet. Även valet av motorcykel kan väcka reaktioner.

– När en tjej ska köpa en större motorcykel kan unga män ifrågasätta och säga ”Men lilla gumman, ska du verkligen köra den själv?”, säger Berit Falk.

Berit Falk upplever ändå att svenska tillverkare är bättre i Sverige än i andra länder.

– Efter att ha läst kommentarer hur kvinnor har det i andra länder så förstår jag att många har mindre i utbud än i Sverige, säger hon.

Män får följa med som support

Även män får vara med i evenemanget men får endast följa med som följeslagare.

– Jag har inte hört att någon man tycker att det är konstigt. De tycker mer att det är en bra grej och följer gärna med som support, säger Berit Falk.

Hittills har inga tillverkare hört av sig om att öppna upp för att öka tillverkningen av kläder och skyddsutrustning.

– Vi har blivit bjudna på frukost och vissa har tyckt att det vi gör är bra. Men ingen har varit sagt att de ska förändra tillverkningen, säger hon.

Länder stafettpinnen ska besöka

• Februari: Skottland

• Mars: Irland, Wales, England, Frankrike, Spanien, Portugal, Andorra, Italien, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Herzegovina, Montenegro

• April: Albanien, Makedonien (FYROM), Serbien, Ungern, Slovakien, Polen,Tjeckien, Österrike, Liechtenstein, Schweiz, Tyskland, Luxemburg,Belgien, Nederländerna

• Maj: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Rumänien

• Juni: Bulgarien, Grekland, Iran, Pakistan

• Juli: Indien, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Laos

• Augusti: Vietnam, Kambodja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien,Australien

• September: Nya Zeeland, Kanada

• Oktober: USA, Mexico, Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua,Costa Rica

• November: Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile, Argentina, Uruguay

• December: Paraguay, Brasilien, Sydafrika, Namibia, Botswana

• Januari 2020: Zimbabwe, Moçambique, Tanzania, Kenya, Oman, Förenade Arabemiraten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.