SVT:s reporter berättar om nästa års regionbudget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Sanna Lüning berättar om flexibla bussturer och dyrare resor angående nya regionbudgeten. Foto: Sandra Tottie/SVT/montage

Kortare arbetstid och dyrare SL-kort – så är nya Region Stockholms budget för 2025

Uppdaterad
Publicerad

Miljardpaket som ska korta vårdköerna, förkortad arbetstid med bibehållen lön för specialistsjuksköterskor, förstärkningar av psykiatrin och investeringar på framtidens kollektivtrafik. Det är några av löftena när Region Stockholm presenterar sin budget för 2025.

Under torsdagen presenterar mittenkoalitionen i Region Stockholm, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet tillsammans med samarbetspartiet Vänsterpartiet regionens budget för nästa år.

– Budgeten för 2025 är återhållsam, men det är en budget som prioriterar sjukvården och kollektivtrafiken, säger Aida Hadžialić, finansregionråd (S).

Minskade inflationskostnader

Samtidigt sjunker inflationen nu och kostnaderna med den. Men budgeten behöver ändå vara försiktig enligt Finansregionrådet.

– Vi har fortfarande helt nya prisnivåer att tackla för läkemedel, vårdmaterial och löner som har gjort att verksamheten helt enkelt kräver en ordentlig finansiering för att vi ska kunna ge vård efter behov, säger Aida Hadžialić, finansregionråd (S).

Sänker skatten med fem öre

Skatten behålls oförändrad under 2025 men från och med januari 2026 sänker Region Stockholm skatten med fem öre per intjänad skattekrona.

– Vi håller löftet om att trappa ner skatten igen när det ekonomiska läget medger det. I snitt får en vanlig familj 660 kronor över per år. Det här är inte en stor sänkning men ett första steg att återställa skatten, säger Gustav Hemming (C), klimat, infrastruktur- och skärgårdsregionråd.

Oppositionen är kritisk till den låga skattesänkningen.

– Stockholmarna tvingas betala Sveriges högsta regionskatt och för detta får de sämre vård och trafik, säger Moderaternas gruppledare Kristoffer Tamsons.

Ny tunnelbana

När det gäller kollektivtrafiken påbörjas nu planer för tunnelbana till framtida Bromma parkstad.

– Vi vill planera kollektivtrafik i takt med Stockholm stads bostadsplaner och vi gör oss redo för att kunna bygga tunnelbana till framtida Bromma Parkstad, säger trafikregionråd Anton Fendert (MP).

SL-biljetten blir dyrare

Priset på SL-kortet höjs nu. 30-dagars biljetten för vuxna blir 40 kronor dyrare, det beslutades redan i budgeten för i år, men genomförs nu. Priset på enkelbiljetten höjs med 1 krona. Biljetten för barn och unga, studenter och pensionärer blir inte dyrare.

Arbetstidsförkortning för sjuksköterskor

I budgeten lyfts även det tvååriga pilotprojektet där 1 400 operationssjuksköterskor och undersköterskor får en arbetstidsförkortning till 34 timmars kliniskt arbete i veckan.

Regionråd presenterar Region Stockholms budget för 2025

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Stockholms regionråd presenterar budgeten för 2025. Foto: Sanna Lüning/SVT

Budgeten i korthet

● 30 miljoner kronor avsätts för att kapa vårdköerna

● Sjukhusen får 825 miljoner kronor i ökad budget

● Privata vårdval får 180 miljoner kronor extra

● Terminskort för studerande ska utredas

● Nattrafik införs för pendeltågen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.