Gymnasieeleverna Julius Olbers och Freja Asklund tror att närvaron skulle vara högre om lektionen började en timme senare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasieeleverna Julius Olbers och Freja Asklund tror att närvaron skulle vara högre om lektionen började en timme senare. Foto: SVT / Mikael Andersson/TT

Nu ska gymnasieelever få sovmorgon – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Sena ankomster och elever som är trötta på lektionerna. Nu ska sovmorgon testas på minst en gymnasieskola i Stockholms stad för att ta reda på om förskjuten skoltid kan vara lösningen på problemet.

– Målet är högre närvaro, bättre välmående och högre kunskapsresultat, säger Emilia Bjuggren (S) skolborgarråd i stadshuset.

I början av nästa år ska Stockholms stad välja ut minst en gymnasieskola där senare skolstartstider införs på försök under hösten 2025.

– Vi testar det här och sen kommer vi utvärdera och se vad det gav för resultat, säger Emilia Bjuggren (S).

Sömnbrist vanlig bland elever

En studie genomförd av en forskargrupp på Karolinska institutet och där cirka 10 000 elever i Stockholms län var involverade, hade nästan hälften av eleverna, 46 procent oftast sovit mindre än rekommenderad tid på 8-10 timmar under skoldagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.