Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ritningarna i klippet hur Östermalmstorg förväntas se ut när upprustningen är klar. Foto: SVT

Så kommer Östermalmstorg se ut efter upprustningen

Uppdaterad
Publicerad

Planritningar på hur Östermalmstorg ska se ut i framtiden har presenterats. Och beslut om upprustningen väntas fattas kommande vecka.

– Det kommer bli ett torg med fler träd och sittplatser som är skapat i ljus granit med satsningar på belysningen, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren(MP)

Trafikkontoret, som utrett frågan under lång tid, menar att utformningen måste ta hänsyn till att det bland annat ligger en tunnelbana under torget. Bygget beräknas vara klart sommaren 2025 och kosta cirka 135 miljoner kronor, vilket är 17% dyrare än vad som framkommit tidigare.

Förslaget har utökats till att rymma sex torgstånd om vardera ca 30 kvm, som placeras i halvskuggigt läge på torgets södra del. Foto: Stockholm stad/Trafikkontoret

Medborgarförslag om fontän fick inte gehör

Sedan 2020 har Aleksander Wolodarski, som tidigare var planarkitekt i Stockholms stad, jobbat med ett medborgarförslag framtaget av Östermalmstorgs vänner. I förslag fanns en central fontän samt en symmetrisk stenläggning. Men några spår av hans ritningar finns inte i förslaget som nu presenterats.

– Jag uppfattar att det torg som man nu vill bygga påminner om miljonprogramsarkitektur, säger Aleksander Wolodarski, arkitekt.

Byggplats ÖStermalmstorg

• (1962-1965) tunnelbanan byggdes under torget

• (2007-2008),Teatern Folkan revs och nytt hus byggs

• (2015-20) Saluhallen renoverades och torgytan uppläts för en tillfällig saluhallspaviljong

• (2020- ) Trafikförvaltningen utför tätskiktsrenovering av biljetthallens takkonstruktion.

Källa: Stockholm stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.